Ο εντολοδόχος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επικράτησε σήμερα στις πρώτες δύο από τις τέσσερις ψήφους εμπιστοσύνης, τις οποίες ζήτησε προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας, η οποία είχε επικριθεί τόσο από τις εργατικές ενώσεις, όσο και από τους εργοδότες.

Οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες, που θα σημάνουν την τελειωτική έγκριση των μεταρρυθμίσεων, θα διεξαχθούν αύριο.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει σε μία από τις δύο ψηφοφορίες, ο Μόντι θα ήταν υποχρεωμένος να παραιτηθεί. Μολαταύτα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα υπερβεί τον σκόπελο, καθώς τα κύρια κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών, του έχουν υποσχεθεί πως θα τον υποστηρίξουν, καίτοι με μισή καρδιά.

Η συμμαχία των κομμάτων τόσο της Αριστεράς, όσο και της Δεξιάς, που στηρίζουν τον Μόντι έχουν αρχίσει να ανησυχούν από την πτώση της δημοτικότητας του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, η οποία έχει φθάσει στο αξιοθρήνητο 33% από το 71% που συγκέντρωνε όταν ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας SWG.

Ο προκάτοχος του Μόντι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έπειτα από γεύμα που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό παραπονέθηκε πως τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων του κόμματός του Λαός της Ελευθερίας (PdL) δεν εγκρίνουν την τεχνοκρατική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τον Μόντι, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα εν μέσω της κρίσης που κλυδωνίζει την ευρωζώνη.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση του Μόντι είχε κατατεθεί προ τριών μηνών στο Κοινοβούλιο, έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση με τα εργατικά σωματεία και την εργοδοσία, αλλά σύντομα χρειάσθηκε να αναθεωρηθεί, έπειτα από την πίεση των κομμάτων και τις ανησυχίες των συνδικάτων για αύξηση των απολύσεων, ή των εργοδοτών που φοβούνται αύξηση του κόστους εργασίας.

Οι δυσκολίες στην έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης σήμαναν την απαρχή των πολιτικών προβλημάτων του Μόντι και επιτάχυνε την καθοδική πορεία του στις δημοσκοπήσεις, η οποία ήδη είχε αρχίσει να επισημαίνεται μόλις τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα λιτότητας.