Η Βοσνία αποτελεί πλέον κομβικό σημείο στην πορεία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη. Μετά το κλείσιμο των συνόρων, με τείχος, από την πλευρά της Ουγγαρίας και την ανάπτυξη συρματοπλέγματος στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία, οι προσφυγικές ροές ακολουθούν νέα οδό που παρακάμπτει αυτές της χώρες.

Η νέα αυτή οδός ξεκινάει από την Ελλάδα, διασχίζει την Αλβανία και στη συνέχεια χωρίζει, σχηματίζοντας δύο νέες διαδρομές. Η πρώτη, διέρχεται μέσα από το Μαυροβούνιο, η δεύτερη μέσω της επαρχίας Σάντζακ, στη Σερβία, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο στον πληθυσμό, ενώ και οι δύο καταλήγουν στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Πρόσφατα η Αυστρία προειδοποίησε τις χώρες της περιοχής για το φαινόμενο. Ο επικεφαλής της Επιτροπής για το Μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, Πέτερ Βίμπινγκερ αποκάλεσε «Διαδρομή του τζαμιού» τη νέα βαλκανική οδό των μεταναστών επισημαίνοντας ότι οι μετανάστες επιλέγουν τη διέλευση από περιοχές με μουσουλμανικό πληθυσμό διότι στα τζαμιά τούς παρέχεται φιλοξενία, φροντίδα, σίτιση αλλά και οδηγίες για το πώς να συνεχίσουν την πορεία τους.

Bosnia Feeding Migrants

Αντιδρώντας ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Κοινότητας Σερβίας (ΙΖS) Έλντιν Άστσεριτς χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του αυστριακού αξιωματούχου. «Είναι ανόητη και κακόβουλη αυτή η δήλωση διότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί πολύ άσχημα από κάποιους φασίστες, που θα θεωρήσουν ότι τα τζαμιά είναι η πηγή της κρίσης, κάτι που είναι απολύτως εσφαλμένο» δήλωσε, χθες, στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) ο ιμάμης Έλντιν Άστσεριτς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, η συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με δεδομένο ότι αυτή η χώρα δεν διαθέτει υποδομές για τη φιλοξενία τους. Επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή στη Βοσνία βρίσκονται περίπου 5.664 πρόσφυγες ή μετανάστες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις ωστόσο εκτιμούν ότι ο αριθμός τους είναι διπλάσιος, αφού πολλοί αποφεύγουν την καταγραφή ενώ τα δίκτυα διακινητών χρησιμοποιούν επίσης αυτή τη χώρα εξαιτίας της κακής φύλαξης των συνόρων.

Η Κροατία, ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα, προσπαθεί να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών. Εχθές, Κροάτες συνοριοφύλακες εμπόδισαν την είσοδο 200 μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν την συνοριακή διάβαση Μάλιεβατς στην βορειοδυτική Βοσνία. Οι μετανάστες παρέμειναν στα σύνορα μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και δέχτηκαν να μεταφερθούν σε υποτυπώδες κέντρο φιλοξενίας στην πόλη Βέλικα Κλάντουσα.

In this photo taken on Saturday, June 9, 2018, migrants accommodated in a makeshift tent camps in Velika Kladusa, 400 kms north west of Bosnian capital of Sarajevo, wait in line to receive food, cooked and delivered by local residents. The restaurant owner Asim Latic from northwestern Bosnia in February closed down his pizzeria for regular guests and is now serving only meals for migrants passing through the Balkan nation while trying to reach Western Europe. (AP Photo/Amel Emric)

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν οι σερβικές περιοχές τόπο εγκατάστασης μεταναστών. «Δεν θέλουμε την εγκατάσταση μεταναστών στο έδαφος μας. Οι πληροφορίες μας λένε ότι τους επόμενους μήνες στη Βοσνία θα εισέλθουν 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό θα προκαλέσει διάφορα προβλήματα και είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι πρόκειται για ζήτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα» δήλωσε ο Ντόντικ στην σερβική τηλεόραση RTRS.