Η κυβέρνηση των νήσων Μαλβίνας, ή Φόκλαντς, ανακοίνωσε στο Λονδίνο ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για «το πολιτικό καθεστώς» των νησιών αυτών το πρώτο μισό του 2013.

«Αποφασίσαμε, με την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα για τα Φόκλαντς (όπως αποκαλούν τα νησιά οι Βρετανοί) για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για την επιθυμία μας (…) να παραμείνουμε μια υπερπόντια περιφέρεια της Βρετανίας με αυτόνομη κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της βουλής των Μαλβίνων Γκάβιν Σορτ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αντέδρασε αμέσως υπογραμμίζοντας ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που οι κάτοικοι των Φόκλαντς δήλωσαν ξεκάθαρα ότι επιθυμούν να παραμείνουν Βρετανοί», ενώ πρόσθεσε ότι «η Βρετανία θα υποστηρίξει αποφασιστικά την επιλογή τους».

Ο βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική Τζέρεμι Μπράουν πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στις Μαλβίνας με την ευκαιρία της επετείου των 30 χρόνων από τη σύρραξη μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής.

Οι Μαλβίνας, που βρίσκονται στα ανοιχτά της Παταγονίας και έχουν περίπου 3.000 κατοίκους, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Βρετανίας από το 1833 οπότε εξεδίωξαν τις αρχές της Αργεντινής, αλλά το Μπουένος Άιρες εξακολουθεί να τα διεκδικεί.

Ο πόλεμος των Μαλβίνας μεταξύ της Αργεντινής και της Βρετανίας διήρκησε από τις 2 Απριλίου ως τις 14 Ιουνίου 1982.

Η 30ή επέτειος της σύρραξης αυτής, φέτος, σημαδεύτηκε από την εκ νέου κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με την Αργεντινή να κατηγορεί τη Βρετανία ότι «στρατιωτικοποιεί» την περιοχή.