Το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα προσπαθήσει να ξεπεράσει η κυβέρνηση του Λονδίνου, παρουσιάζοντας πρόταση σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα αποκτήσει διπλό βρετανικό και ευρωπαϊκό status, ώστε να είναι σε θέση να έχει ελεύθερες συναλλαγές τόσο με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Sun.

Η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία μετά το Brexit τον Μάρτιο 2019 θα είναι το μοναδικό χερσαίο σύνορο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το δυσκολότερο θέμα των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, ενώ απειλεί την εύθραυστη ειρήνη στην επαρχία.

Τη δημιουργία μίας ειδικής οικονομικής ζώνης προτείνει ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για μία ζώνη εύρους 16 χιλιομέτρων κατά μήκος των ενδο-ιρλανδικών συνόρων που θα λειτουργεί για τις τοπικές εμπορικές συναλλαγές μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η ειδική οικονομική ζώνη θα σημαίνει ότι οι συναλλασσόμενοι μπορούν να λειτουργούν υπό το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο όπως και οι συναλλασσόμενοι νότια των συνόρων, οι οποίοι υπάγονται στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η αρμόδια για το Brexit υπηρεσία δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ενώ δεν έχει γίνει σαφές εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει αποδεκτή την πρόταση.

Την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά είναι πιθανόν να εκφράσει το μικρό ενωτικό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, στο οποίο οφείλει την επιβίωσή της η Τερέζα Μέι και η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται και έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση που θα προβλέπει για τη Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικό ρυθμιστικό καθεστώς σε σχέση με τη Βρετανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν να διατηρήσουν ελεύθερη ροή προσώπων και αγαθών ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, αποφεύγοντας την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων που θα δυναμίτιζε την Συμφωνία της μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έθεσε τέλος στη βία μίας τριακονταετίας.

Από την πλευρά τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο χρόνος που μένει για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit αυτό το έτος δεν είναι αρκετός διότι δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και επικρίνουν την Τερέζα Μέι για το αδιέξοδο στο πρόβλημα στο ιρλανδικών συνόρων.