Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανιέλ Βαλς ζήτησε σήμερα την «πλήρη διάλυση» της ΕΤΑ, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μαδρίτη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

Χαιρετίζοντας ως «ιστορική» τη γαλλο-ισπανική συνεργασία στον αγώνα κατά της ένοπλης βασκικής οργάνωσης, ο Βαλς σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυτή πρέπει να συνεχιστεί «μέχρι την πλήρη διάλυση της ETA».

«Η Γαλλία και η Ισπανία θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αποφασιστικότητα που οδήγησε στην (…) ήττα της ΕΤΑ», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να “μειωθεί η επαγρύπνηση” και ότι πρέπει να διατηρηθεί «ένα πολύ υψηλόβαθμο επίπεδο συνεργασίας” καθώς η αυτονομιστική οργάνωση εξακολουθεί να διαθέτει “αποθέματα όπλων».

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ΕΤΑ ενήργησε πριν από δύο χρόνια, σκοτώνοντας έναν Γάλλο αστυνομικό σε γαλλικό έδαφος», συνέχισε ο Βαλς.

Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών στη Μαδρίτη γίνεται δύο ημέρες μετά τη σύλληψη στη νοτιοδυτική Γαλλία δύο ατόμων που κατηγορούνται ότι ανήκουν στην οργάνωση.