Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας σήμερα, τρίτη ημέρα της μεγάλης κινητοποίησης στη χώρα ενάντια στην ετυμηγορία που αθωώνει πέντε άνδρες από τον ομαδικό βιασμό μιας έφηβης, ενώ ακόμη και μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών ένωσαν τη φωνή τους στη διαμαρτυρία από το μοναστήρι τους.

Το σύνθημα «δεν είναι σεξουαλική κακοποίηση, είναι βιασμός!» ακούστηκε ξανά σήμερα στην Παμπλόνα, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Ναβάρας, όπως κάθε μέρα από τότε που εκδόθηκε η επίμαχη δικαστική απόφαση.

Μετά το προσκλητήριο του γυναικείου κινήματος της Παμπλόνας, «32.000 έως 35.000 πολίτες μετείχαν στην πολύ ειρηνική πορεία αλλά ιδιαίτερα διεκδικητική», δήλωσε εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας, όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήεων.

Πέντε άνδρες από τη Σεβίλη, ηλικίας από 27 έως 29 ετών, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «Αγέλη των Λύκων», καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε εννέα χρόνια φυλάκιση ο καθένας, για τη «σεξουαλική κακοποίηση» μιας 18χρονης από τη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν το 2016 στην Παμπλόνα και για «κατάχρηση αδυναμίας».

Οι δράστες μαγνητοσκόπησαν την πράξη τους στα κινητά τους τηλέφωνα και επαίρονταν γι αυτήν στην εφαρμογή Whatsapp, ενώ στη δίκη, η κοπέλα κλήθηκε να δικαιολογήσει μια παθητική στάση που είχε απέναντί τους. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι το θύμα -που είχε πιει σανγκρία προηγουμένως- είχε συναινέσει καθώς δεν έδειξε σε καμιά στιγμή να λέει «όχι».

A plastic black bag painted with the word, ''Justice'' during a protest against sexual abuse in Pamplona, northern Spain, Saturday, April 28, 2018. Women's rights groups protest after a court in Pamplona sentenced five men to nine years each in prison for sexual abuse in what activists saw as a gang rape during the 2016 running of the bulls festival in Pamplona. (AP Photo/Alvaro Barrientos)

Τέλος, οι δικαστές δεν έκαναν δεκτό τον όρο «βιασμός», για τον οποίο ο ισπανικός ποινικός κώδικας αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει «εκφοβισμός» ή «βία». Ωστόσο, στην ετυμηγορία τους οι δικαστές έκριναν «αναμφισβήτητο ότι η ενάγουσα βρέθηκε ξαφνικά σε ένα στενό και κρυμμένο μέρος, περιτριγυρισμένη από πέντε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες που την αιφνιδίασαν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει».

Μια νέα δίκη αναμένεται να διεξαχθεί

Ήδη από χθες, Παρασκευή, ο εισαγγελέας της Ναβάρας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης επιμένοντας ότι «τα γεγονότα συνιστούν το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης (βιασμού)». Η ισπανική συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας αναθεώρησης του ποινικού κώδικα.

Αλλά η αγανάκτηση μεγαλώνει. Πολύ διαφορετικές προσωπικότητες ενεπλάκησαν στη δημόσια συζήτηση, όπως η ισχυρή επικεφαλής της τράπεζας Santander Άνα Μποτίν που έγραψε στο Twitter ότι η εν λόγω δικαστική απόφαση είναι «μια οπισθοδρόμηση για την ασφάλεια των γυναικών».

Η πρώην δικαστής Μανουέλα Καρμένα, δήμαρχος της Μαδρίτης, έκρινε επίσης ότι «η ετυμηγορία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δικαιοσύνης των γυναικών» και ευχήθηκε η απόφαση να ακυρωθεί.

Σπάνιο γεγονός: περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την παύση των δικαστών που έλαβαν την απόφαση.

Ωστόσο, άλλες φωνές υψώθηκαν ζητώντας τον δέοντα σεβασμό προς τους δικαστές και τα επιχειρήματά τους.

«Οι δικαστικές αποφάσεις, ακόμα και όταν δεν συμμεριζόμαστε, αξίζουν το σεβασμό», προειδοποίησε σήμερα η Ένωση Εισαγγελέων αποδοκιμάζοντας «την ευκολία με την οποία υποτιμάται το έργο των δικαστών».

Το δικαστήριο έχει «αξιολογήσει διεξοδικά (…) όλα τα αποδεικτικά στοιχεία», ήταν η αντίδραση χθες του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Κάρλος Λέσμες

Το κίνημα διαμαρτυρίας διογκώνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και Καρμελίτες μοναχές προκάλεσαν αίσθηση αναρτώντας κείμενο στο Facebook που τελειώνει με το σύνθημα «αδελφή μου, εγώ σε πιστεύω», ένα σύνθημα που αναγράφεται σε πολλά πανό στις διαδηλώσεις και απευθύνεται στο θύμα της Παμπλόνα. «Θέλαμε να υπάρχει μια φωνή στην Εκκλησία που επικρίνει αυτή την απόφαση», δήλωσε στο AFP η αδελφή Μαριλούζ, εκπρόσωπος των 16 μοναχών της μονής της Χονταρίμπια, στη Χώρα των Βάσκων.