Η συζήτηση για την ανισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, ακόμα και στους ίδιους εργασιακούς χώρους ή και την ίδια θέση, δεν είναι καινούρια. Ωστόσο τα στοιχεία που συνέλεξε η βρετανική κυβέρνηση, επιβάλλοντας διαφάνεια στο θέμα, είναι μια βροντερή επιβεβαίωση.

Σε ποσοστό 78%, σχεδόν 8 στις 10 δηλαδή, οι μεγάλες επιχειρήσεις στη Βρετανία παραδέχθηκαν ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες εργαζόμενές τους.

Μέχρι σήμερα το πρωί – η διορία έληξε χθες τα μεσάνυχτα- περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις είχαν παραδώσει τα ζητούμενα στοιχεία για τις διαφορές στους μισθούς μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εργαζομένων τους.

Από αυτές, το 92% παραδέχεται την ύπαρξη μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών -78% υπέρ των ανδρών και 14% υπέρ των γυναικών. Περίπου 8% των εταιρειών παρουσιάζουν μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τις μισθολογικές διαφορές «κατάφωρη αδικία» που πρέπει να καταπολεμηθεί πολύ γρήγορα.

Όσον αφορά τώρα τις επιχειρήσεις που δεν δημοσιοποίησαν τις μισθολογικές τους διαφορές, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν άμεσα νομικές διώξεις. «Οι οργανισμοί που αρνούνται να δημοσιεύσουν τις μισθολογικές τους διαφορές δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία» προειδοποίησε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.