Τη δεκαετία του ’60, όταν ο αγώνας για την κατάκτηση του διαστήματος βρισκόταν σε εξέλιξη, ένας δάσκαλος φυσικής στη Ζάμπια ανακοίνωσε πως επεξεργαζόταν εθνικό διαστημικό πρόγραμμα για τη χώρα του.

Ήταν το 1964 όταν ο Edward Makuka Nkoloso υποσχόταν πως θα άφηνε και τους Σοβιετικούς και τους Αμερικανούς να φάνε τη σκόνη του στέλνοντας δώδεκα αστροναύτες και δέκα γάτες στον Άρη.

Ο Nkoloso έστησε ένα κέντρο προετοιμασίας έξω από την πρωτεύουσα της Ζάμπια Λουσάκα, όπου οι εθελοντές αστροναύτες προπονούνταν για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ταξιδιού και των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας.

Ο εμπνευστής του διαστημικού προγράμματος της Ζάμπια είχε γράψει τότε ένα άρθρο σε εφημερίδα, με το οποίο ζητούσε από την Unesco χρηματοδότηση ύψους περίπου 858 εκατ. ευρώ και στο οποίο συμβούλευε τους
αστροναύτες να μην επιβάλουν τον Χριστιανισμό στους ιθαγενείς του Άρη αν εκείνοι δεν το ήθελαν.

Αλλά οι πόροι από την Unesco δεν ήρθαν και μετά προέκυψαν κι άλλα εμπόδια στην αποστολή: μία από τις γυναίκες του πληρώματος έμεινε έγκυος και οι γονείς της την απομάκρυναν από το πρότζεκτ.

Ο συλλογή «Afronauts» της Ισπανίδας φωτογράφου Cristina De Middel είχε στόχο να απεικονίσει με εργαλείο τη φαντασία και τη φωτογραφία τις προσπάθειες του Nkoloso.

Δείτε τις φωτογραφίες