Τσέρνομπιλ, 26 χρόνια μετά

Φωτογραφίες και βίντεο από την πυρηνική καταστροφή


ΚΟΣΜΟΣ
13:09
26/04/2012
Τσέρνομπιλ, 26 χρόνια μετά
7
loading

Τα χρόνια περνούν αλλά το ρίγος είναι ίδιο κάθε φορά στην ανάμνηση της καταστροφής του Τσερνομπίλ που έγινε σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια. Ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας ενώ ο φόβος παρέμεινε ζωντανός μετά και την περσινή πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

Στις 26 Απριλίου 1986, στις 01:23 (τοπική ώρα), ο αντιδραστήρας 4 του σταθμού του Τσερνομπίλ εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής των μέτρων ασφαλείας έπειτα από σφάλματα χειρισμών, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εστάλησαν τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν στην περιοχή του ατυχήματος, στο πλαίσιο των εργασιών εκκαθάρισης του χώρου. Κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για τους κινδύνους της έκθεσης σε υψηλές δόσης ραδιενέργειας και οι προφυλάξεις ήταν ελάχιστες.

Ο απολογισμός για τα θύματα της καταστροφής του Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να διχάζει. Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει παρά 31 νεκρούς μεταξύ των εργαζομένων στον σταθμό του Τσερνόμπιλ και των πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η οργάνωση Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς.

Η σιωπή των σοβιετικών αρχών, την οποία ακολούθησε μία εκστρατεία ψευδών, προκάλεσε τη μόλυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Η Σοβιετική Ενωση δεν αναγνώρισε την καταστροφή παρά τρεις ημέρες αργότερα, όταν η Σουηδία, η οποία επλήγη από το ραδιενεργό σύννεφο, σήμανε συναγερμό για ολόκληρο τον κόσμο στις 28 Απριλίου.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο αντιδραστήρας 4, ο οποίος καλύφθηκε πρόχειρα από μία τσιμεντένια σαρκοφάγο, δεν είναι αρκετά ασφαλής.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar PANORAMIX

  ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΥΧΤΑ ΒΡΩΜΑΝΕ. ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΤΑ.

 2. avatar AnonymousHellas

  Τοσα δισεκατομμυρια χρονια τοσα εκκατομυρια οργανισμοι .. τοσα δισεκατομμυρια χρονια μονο ενα ζωο !

 3. avatar xaroula

  ουδεν σχόλιο.

 4. avatar Stilitis

  Α ν α τ ρ ι χ ι α σ τ ι κ ό! Αυτό το βίντεο πρέπει να το δουν οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας. Αυτή δεν τιθασεύεται ούτε περιορίζεται και πάντα, κάπως, θα βρει τον τρόπο να καταστρέψει τον κόσμο. Είτε λόγω τσουνάμι είτε λόγω ανθρώπινου λάθος, σεισμού κλπ. Πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθεί σαν μέθοδος ηλεκτροπαραγωγής.

 5. avatar kontchrist

  Τα λόγια είναι περιττά..................................
  Το video τα λέει όλα!!

 6. avatar gregouar

  Ακόμα και σε αυτό ο τόπος είναι ευλογημένος...

 7. avatar ΑΚΗΣ

  Δυστυχώς δεν είναι αλήθεια. Το ραδιενεργό νέφος έπληξε κυρίως την Βόρειο Ελλάδα. Μπορεί κανείς να το ψάξει σε χάρτες με το ανάλογο θέμα. Ωστόσο ο κίνδυνος ακόμη δεν έχει περάσει. Με την βροχή το χώμα καλύφθηκε με στρόντιο και καίσιο, ραδιενεργά υλικά με χρόνο υποδιπλασιασμού τα 10.000 χρόνια. Που πρακτικά σημαίνει πως ότι φυτρώνει στο έδαφος είναι μολυσμένο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει