Οι αρχές του Πακιστάν επιθεωρούν όλα τα αεροσκάφη των ιδιωτικών εταιρειών στη χώρα, αφότου απεφεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ένα νέο ατύχημα την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους που οδήγησε στο θάνατο 127 ανθρώπους στην Ισλαμαμπάντ.

Η απόφαση για την ενίσχυση των ελέγχων πάρθηκε αφότου ένα αεροσκάφος της εταιρείας Shaheen Air με 178 επιβαίνοντες παραλίγο να ανατραπεί μετά το σκάσιμο ενός ελαστικού των τροχών κατά την προσγείωσή του στο Καράτσι.

Την Παρασκευή, ένα Boeing 737 μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας, της Bhoja Air, συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Ισλαμαμπάντ, ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί εν μέσω μιας βίαιης καταιγίδας, που δεν άφησε καμία πιθανότητα επιβίωσης στους 127 επιβάτες του. Ήταν η δεύτερη θανατηφόρα συντριβή αεροπλάνου στην πρωτεύουσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

«Η πακιστανική Πολιτική Αεροπορία (CAA), ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη επιθεώρηση των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες στη χώρα» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της CAA Περβέζ Τζορτζ.

Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, δηλώνοντας απλώς ότι είναι «δύσκολο να προβλέψει πόσο καιρό θα χρειαστούν οι επιθεωρητές για να εξετάσουν κάθε αεροσκάφος και τα εσωτερικά του συστήματα». Τόνισε, όμως, ότι θα αρχίσουν από την Bhoja Air και θα συνεχίσουν με τις άλλες δυο ιδιωτικές εταιρείες της χώρας, τις Airblue και Shaheen Air.

«Τα αεροσκάφη της κρατικής εταιρείας Pakistan International Airlines (PIA) θα εξαιρεθούν επειδή έχουν ήδη ελεγχθεί πριν από λίγους μήνες», πρόσθεσε. Η PIA, της οποίας το τελευταίο θανατηφόρο δυστύχημα έγινε το 2006, έχει συχνά επικριθεί για τις καθυστερήσεις και την αδιάφορη μεταχείριση των επιβατών, κυρίως από τον τοπικό Τύπο ο οποίος επίσης καταγγέλλει τη διαφθορά των υπαλλήλων της.

«Εκτός από τον συναγερμό στο Καράτσι και ένα άλλο αεροσκάφος της Shaheen Air είχε προβλήματα την Κυριακή» πρόσθεσε ο Τζορτζ. «Στο αεροπλάνο, που επρόκειτο να μεταφέρει 100 επιβάτες στην ιρανική πόλη Μασάντ, δεν επετράπη η απογείωση από τη Λαχώρη, μετά τον εντοπισμό διαρροών κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού με καύσιμα» δήλωσε.