Στελέχη ανθρωπιστικής οργάνωσης είχαν προσλάβει ιερόδουλες με χρήματα της ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στην Αϊτή το 2010, αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Times και κατηγορεί την ηγεσία της ανθρωπιστικής οργάνωσης ότι συγκάλυψε την υπόθεση, κάτι που η τελευταία αρνείται.

Ιερόδουλες, πιθανόν συμπεριλαμβανομένων και ανήλικων κοριτσιών, είχαν προσληφθεί από στελέχη της Oxfam κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους, αναφέρει η λονδρέζικη εφημερίδα, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι γυναίκες αυτές πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε όργια σε κατοικίες και δωμάτια ξενοδοχείων που πλήρωνε η ΜΚΟ, σύμφωνα με μια πηγή που ανέφερε πως είδε βίντεο από ένα τέτοιο βράδυ στο οποίο οι ιερόδουλες φόραγαν μπλουζάκια της Oxfam.

Η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας διεξήγαγε εσωτερική έρευνα το 2011, η οποία έφερε στο φως «μια κουλτούρα ατιμωρησίας» μεταξύ των στελεχών της, ενώ δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αν πράγματι κάποιες από τις ιερόδουλες ήταν ανήλικες ή όχι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κατά την εφημερίδα, ο επικεφαλής της Oxfam στην Αϊτή, ο Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά χωρίς να υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις, παρότι φέρεται να παραδέχθηκε ότι προσέλαβε ιερόδουλες.

Άλλα δύο στελέχη της οργάνωσης παραιτήθηκαν και ακόμη τέσσερα απολύθηκαν. Η δικαιοσύνη της Αϊτής δεν ενημερώθηκε για την υπόθεση και δεν υπήρξε έρευνα των Αρχών της χώρας, ούτε ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

«Ορισμένοι υπάλληλοί μας απομακρύνθηκαν μετά την έρευνα και άλλοι παραιτήθηκαν από την οργάνωση πριν (η έρευνα) να ολοκληρωθεί», ανέφερε μια εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Ο διευθυντής της οργάνωσης στην Αϊτή «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν υπό την ηγεσία του, και του επετράπη να παρατηθεί διότι υποστήριξε ανεπιφύλακτα αυτή την έρευνα και συνεργάστηκε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Oxfam, μια συνομοσπονδία ανθρωπιστικών οργανώσεων η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Οξφόρδη, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε «προσπάθεια συγκάλυψης» των γεγονότων για την υπεράσπιση της φήμης της.

«Η Oxfam παίρνει κάθε κατηγορία περί ανάρμοστης συμπεριφοράς πολύ σοβαρά», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της οργάνωσης.