Την αντισυνταγματικότητα της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μπογκοτά, βάσει της οποίας ο αμερικάνικος στρατός μπορεί να χρησιμοποιεί τουλάχιστον επτά στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της χώρας, αποφάσισε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας.

Συγκεκριμένα, το κολομβιανό δικαστήριο καλεί την κυβέρνηση να θέσει την συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, κι εκτιμά ότι πρέπει να λάβει μορφή διεθνούς συνθήκης που θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα.

Να σημειώσουμε πως η συμφωνία, που είχαν υπογράψει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ και ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Χάιμε Μπερμούδες, την 30ή Οκτωβρίου 2009, προκάλεσε, πριν καν επιβεβαιωθεί και τεθεί σε εφαρμογή, περιφερειακή κρίση.

Εξαιτίας της, η Βενεζουέλα, η οποία έκρινε ότι η συμφωνία απειλεί την ειρήνη στην περιοχή, «πάγωσε» τις διπλωματικές της σχέσεις με την Μπογκοτά στα τέλη του Ιουλίου του 2009, δεκαπέντε ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε το περιεχόμενό της.

Το Καράκας στη συνέχεια αντικατέστησε τις εισαγωγές της Βενεζουέλας από την Κολομβία με προϊόντα από άλλες χώρες σε αντίποινα–μέτρο που η Μπογοτά χαρακτήρισε εμπάργκο.