Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται τρία από τα 24 παιδιά που τραυματίστηκαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Ελβετία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης, δήλωσε ο αρχίατρος των επειγόντων του καντονίου, Δρ. Ζαν-Πιερ Ντεσλάρζ.

«Η κατάστασή τους είναι ανησυχητική» πρόσθεσε ο γιατρός, σημειώνοντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σιόν.

«Μεταξύ των 24 παιδιών που έχουν τραυματιστεί υπάρχουν τρία που είναι σοβαρά» σημείωσε.

Την ίδια ώρα ο Ελβετός εισαγγελέας Ολιβιέ Ελσίγκ δήλωσε ότι το λεωφορείο στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

«Προς το παρόν φαίνεται ότι το όχημα δεν έτρεχε πάρα πολύ γρήγορα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η σήραγγα ήταν στεγνή και δεν υπήρχαν αντικείμενα στο δρόμο.

Η ελβετική δικαιοσύνη διερευνά τρεις εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος: ένα τεχνικό πρόβλημα στο λεωφορείο, ένα πρόβλημα υγείας του οδηγού ή ένα ανθρώπινο σφάλμα, διευκρίνισε ο Έλσιγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αυτός στη Σιόν.

«Τώρα γίνεται νεκροψία στη σορό του οδηγού, ο οποίος πέθανε κατά το δυστύχημα, και εξετάζουμε επίσης τις εικόνες που ελήφθησαν από τις κάμερες που βρίσκονται στη σήραγγα όπου σημειώθηκε το δυστύχημα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Καμία εκδοχή δεν έχει επικρατήσει μέχρι στιγμής, η σήραγγα είναι ασφαλής» σημείωσε παράλληλα ο διοικητής της αστυνομίας του καντονιού του Βαλέ Κριστιάν Βαρόν.

Το λεωφορείο μετέφερε 52 ανθρώπους, από τους οποίους οι 28 έχασαν τη ζωή τους και οι 24 τραυματίστηκαν. Οι 22 από τους νεκρούς είναι παιδιά.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η βελγική κυβέρνηση μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου σημειώνεται ότι «θα τηρηθεί μία ημέρα πένθους μετά την τρομερή καταστροφή».

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα τιμηθούν τα θύματα θα γίνουν γνωστές αργότερα.