Κάλπες στήνονται σήμερα στην Καταλονία, για τις περιφερειακές εκλογές που προκήρυξε η ισπανική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής. Την εκλογική νίκη διεκδικούν κόμματα που θέλουν η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητη και κόμματα που επιθυμούν να παραμείνει ημιαυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το BBC, όλα δείχνουν πως η διαφορά τους θα είναι οριακή. Ωστόσο, ανταποκριτής του δικτύου εκτιμά πως είναι μικρή η προοπτική οι εκλογές να λύσουν την πολιτική κρίση στην περιοχή. Στο πρωτοσέλιδό της η El Pais γράφει σήμερα πως ένα εκατομμύριο αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που μπορεί να έχουν την τελευταία λέξη.

Η συμμετοχή πάντως αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξης του 80%.

bcbc

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ERC, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να έχει ελαφρύ προβάδισμα απέναντι στους Ciudadanos, που θέλουν η Καταλονία να παραμείνει περιφέρεια της Ισπανίας. Το κόμμα JxCat του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση. Ο Πουτζντεμόν, έκανε την προεκλογική εκστρατεία του από ένα ξενοδοχείο στην περιφέρεια της Μπριζ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, όπου έχει βρει καταφύγιο. Το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» περιλαμβάνει μέλη του κόμματός του, του PDeCAT, και ορισμένους ανεξάρτητους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.