Αρμοδιότητες στον τομέα της ασφάλειας ενδέχεται να αρχίσουν να μεταβιβάζονται από την άνοιξη στο Αφγανιστάν, όπως τονίζει σήμερα στην εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς» ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.

Δεδομένου ότι σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος από το αναμενόμενο στην εκγύμναση του αφγανικού στρατού, οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια στις λιγότερο βίαιες περιοχές, αποδεσμεύοντας τις μονάδες του ΝΑΤΟ που θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε άλλες επιχειρήσεις σε διαφορετικές περιοχές, σύμφωνα με τον Γκέιτς.

«Η επιτυχία με τον αφγανικό στρατό αποτελεί, πιστεύω, έναν καλό οιωνό για να ξεκινήσει η μεταβίβαση ίσως από την άνοιξη», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, ο Γκέιτς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για μεγάλη περικοπή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του 2011, ημερομηνία έναρξης της αποχώρησής τους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, στο μυαλό του καθενός, πως η ανάκληση των δυνάμεων θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2011», διαβεβαιώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως «δεν τίθεται θέμα για μία μαζική και γρήγορη μείωση» προσωπικού.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε πως η ημερομηνία του Ιουλίου 2011 δεν είναι περιοριστική και πως διατηρεί το δικαίωμα να εισηγηθεί εάν καταστεί αναγκαίο στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πως θα είναι πρόωρη η αποχώρηση από αυτή τη χρονική στιγμή.