Να υιοθετήσει σκληρότερη γλώσσα έναντι του Ιράν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, θα πιέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Haaretz.

Αφού συναντηθεί με τον Ομπάμα, ο Νετανιάχου θα μιλήσει το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση μιας από τις ισχυρότερες οργανώσεις του ισραηλινού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων (American Israel Public Affairs Committee, AIPAC).

Το Ισραήλ ζητεί από τον Ομπάμα να δηλώσει ανεπιφύλακτα ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην περίπτωση που η Τεχεράνη περάσει ορισμένες «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχει ένα «σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης» ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ στο ζήτημα του Ιράν, καθώς είναι αμοιβαία η αίσθηση ότι κάθε πλευρά παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της άλλης.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε την Κυριακή ότι Ισραηλινοί κυβερνητικοί είναι «αγανακτισμένοι» για τα σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με ενδεχόμενο πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.