Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έριξε όλο του το βάρος για να στηρίξει τον Ρόι Μουρ, τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για μια θέση στη Γερουσία, ο οποίος ωστόσο κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.

«ΨΗΦΙΣΤΕ ΡΟΪ ΜΟΥΡ» έγραψε σε ένα πρωινό μήνυμά του στο Twitter, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Πολιτεία της Αλαμπάμας.

Ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει απόψε μια ομιλία στην Πενσακόλα, στη Φλόριντα, Πολιτεία που γειτονεύει με την Αλαμπάμα, υπέρ του Μουρ.

Αφού για κάποιο διάστημα τήρησε αποστάσεις από αυτήν την υπόθεση που διχάζει τους Ρεπουμπλικανούς, ο πρόεδρος ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι στηρίζει τον αμφιλεγόμενο υποψήφιο.

Θεωρώντας ότι «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ πράγμα» που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι άλλος ένας Δημοκρατικός στη Γερουσία, ο Τραμπ έστρεψε τα πυρά του στον αντίπαλο του Μουρ, τον Νταγκ Τζόουνς. «Θα ψήφιζε εναντίον μας 100%. Είναι κακός για την εγκληματικότητα, τις αμβλώσεις, τα σύνορα, τους βετεράνους, το δικαίωμα στην οπλοχρησία και τον στρατό», υποστήριξε.

Στην περίπτωση που ηττηθεί ο Μουρ, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία θα μειωνόταν μόλις στη 1 ψήφο. Σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 52 έδρες σε σύνολο 100.

Μολονότι σε τοπικό επίπεδο οι υποστηρικτές του υπερσυντηρητικού πρώην δικαστή αμφισβητούν τις καταγγελίες των γυναικών σε βάρος του, σε εθνικό επίπεδο οι αντιδράσεις διαφέρουν. Οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται ότι θα μετατραπούν στο κόμμα που υπερασπίζεται όσους επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά σε βάρος γυναικών, σε μια περίοδο που ο πολιτικός κόσμος ευαισθητοποιείται για να καταπολεμήσει το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Την Πέμπτη, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Αλ Φράνκεν, που κατηγορήθηκε επίσης για απρεπή συμπεριφορά, ανακοίνωσε ότι παραιτείται. Επωφελήθηκε της ευκαιρίας αυτής για να υπογραμμίσει πόση ειρωνεία κρύβει η κατάσταση, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να εκλέξουν στην Αλαμπάμα έναν πολιτικό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.