Συνεχίζει να τρίζει η καρέκλα της αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τον ρόλο της στην ανατροπή του Κέβιν Ραντ, το ρόλο του γραφείου της στα βίαια επεισόδια σε βάρος της και σε βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Καμπέρα και τη συνεχή πτώση της ψήφου του Εργατικού Κόμματος και της δημοτικότητάς της.

Η πρωθυπουργός βρέθηκε σε δυσχερή θέση την περασμένη Δευτέρα, όταν κλήθηκε από το πρόγραμμα Four Corners του ABC να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον ρόλο της στο πραξικόπημα κατά του Κέβιν Ραντ, τον Ιούνιο του 2010.

Η πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, αν γνώριζε ότι μέλος του προσωπικού του γραφείου της ετοίμαζε την πρώτη ομιλία της, ως πρωθυπουργού, 15 ημέρες πριν την ανατροπή του Ραντ.

Η Γκίλαρντ απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτα, ούτε είχε δώσει τέτοια εντολή, διότι αποφάσισε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία μία ημέρα πριν την ανατροπή του Ραντ, αν και η απάντησή της δεν έπεισε.

Οι υποστηρικτές της πρωθυπουργού προκαλούν τον υπουργό Εξωτερικών και δελφίνο για την πρωθυπουργία να ανακοινώσει εάν θα διεκδικήσει ή όχι την πρωθυπουργία από τη διάδοχό του.

Η φημολογία για επικείμενη αναμέτρηση Ραντ-Γκίλαρντ για την πρωθυπουργία, που συντηρούν οι υποστηρικτές του Ραντ και η αξιωματική αντιπολίτευση, υπονομεύει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης και απορροφά χρόνο και ενεργητικότητα, τονίζουν.

Οι άνθρωποι της πρωθυπουργού επιμένουν, επίσης, ότι ο Ραντ δεν συγκεντρώνει τις ψήφους που θα χρειαστεί για να ανακτήσει την πρωθυπουργία και γι’ αυτό δεν τολμά να προκαλέσει την Γκίλαρντ.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός δέχθηκε και άλλο πλήγμα από την τελευταία δημοσκόπηση της Newspoll The Australian. Η ψήφος του Εργατικού Κόμματος ανέβηκε κατά δύο μονάδες σε 32%, όμως ο Συνασπισμός προηγείται σταθερά με 46% έναντι 11% των Πρασίνων. Μετά τη διανομή των σταυρών δεύτερης προτίμησης, ο Συνασπισμός προηγείται με 55% έναντι 45% του Εργατικού Κόμματος.