Ο 39χρονος Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτης στην επαρχία Μιράντα, κέρδισε στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει το σοσιαλιστή πρόεδρο Ούγκο Τσάβες.

Η διαδικασία αποτέλεσε πρόοδο για την κατακερματισμένη αντιπολίτευση που προσπαθεί -ανεπιτυχώς- για πάνω από μια δεκαετία να ρίξει τον Τσάβες από την εξουσία.

Κατά τα επίσημα αποτελέσματα ο Καπρίλες κέρδισε το 62% των ψήφων στην πρώτη τέτοια διαδικασία στις τάξεις της αντιπολίτευσης κερδίζοντας άνετα τον κοντινότερο αντίπαλό του, τον Πάμπλο Πέρες, ο οποίος συγκέντρωσε το 30%.

Στη διαδικασία συμμετείχαν 2,9 εκατ. ψηφοφόροι, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που ανέμενε η αντιπολίτευση, κάτι που καταδεικνύει ότι βελτιώνεται σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση των υποστηρικτών της, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ποιος είπε ότι ο Ούγο Τσάβες είναι ανίκητος; Έχουμε ένα ρητό εδώ: “κάθε σκύλος έχει την δική του μέρα”», είπε ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Καπρίλες, αφού αποσύρθηκε από την διεκδίκηση του χρίσματος. «Αυτός (ο Τσάβες) δεν μπορεί να είναι και πολύ χαρούμενος, νομίζω ότι βλέπει τον εαυτό του να περνάει στις σελίδες της ιστορίας», συνέχισε.

Ο Καπρίλες ελπίζει ότι οι επιδόσεις του στην διακυβέρνηση της επαρχίας Μιράντα θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον Τσάβες, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Σε μια ένδειξη ομοψυχίας της αντιπολίτευσης, ο Πέρες δεσμεύτηκε αμέσως ότι θα υποστηρίξει τον Καπρίλες.

«Θέλω να γίνω ένας πρόεδρος που δεν θα μιλάει τόσο πολύ, δεν θα εισβάλει στις προσωπικές ζωές των πολιτών της Βενεζουέλας τόσο πολύ» είπε ο Καπρίλες αναφερόμενος στις πολύωρες ομιλίες του σημερινού προέδρου.

Σε μια ομιλία του χθες ο πρόεδρος Τσάβες -που συχνά αναφέρεται στους αντιπάλους του χαρακτηρίζοντάς τους ανθρώπους της Ουάσινγκτον- είπε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Βενεζουέλα να χάσει την ανεξαρτησία της. . . Ειδικά μετά από 13 χρόνια μαχών».