Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Υπηρεσία είχε μια καλή πληροφορία για έναν άντρα που ζούσε στην Κολομβία σε μια κοινότητα ναζιστών τη δεκαετία του 1950.

Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν έγινε πιστευτό, σίγουρα τα έχασαν όταν έμαθαν πως η πηγή της πληροφορίας ήταν ένας παλιός στρατιώτης των SS, κάποιος Phillip Citroen, που τους είπε τα καθέκαστα.

Ότι συνάντησε έναν άντρα σε μια ναζιστική δράκα της Κολομβίας στα βόρεια της Μπογκοτά δηλαδή που ισχυριζόταν πως ήταν ο παράφρονας δικτάτορας. Ο πρώην φαντάρος δούλευε τώρα στα έργα του σιδηροδρόμου και βρέθηκε κάποια στιγμή στην πόλη, όπου τον σύστησαν σε έναν άντρα «που έμοιαζε πολύ και ισχυριζόταν πως είναι ο Χίτλερ».

Όπως σημειώνει το έγγραφο: «Ο Citroen διατείνεται ότι έχει συναντήσει αυτό το άτομο σε ένα μέρος που ονομάζεται “Residencies Coloniales”, το οποίο είναι, σύμφωνα με την πηγή, γεμάτο με πρώην ναζί Γερμανούς». Λέει όμως κι άλλα: «Σύμφωνα με τον Citroen, οι Γερμανοί που κατοικούν στην Tunja ακολουθούν τον φερόμενο Αδόλφο Χίτλερ ως ειδωλολάτρες του ναζιστικού παρελθόντος, αποκαλώντας τον Πρεσβύτερο Φύρερ και χαιρετώντας τον με τον ναζιστικό χαιρετισμό και την κολακεία του στρατιώτη».

gdfggnsdggdgsfesf0001

Για να αποδείξει την αλήθεια των λεγομένων του, ο Citroen τους έδειξε μια φωτογραφία του να κάθεται δίπλα σε έναν άντρα που έφερνε στον Χίτλερ, αν και οι πράκτορες δεν ασχολήθηκαν άλλο με το θέμα.

Το πράγμα δεν σταμάτησε όμως εδώ, καθώς το 1955 ένας δεύτερος άντρας, με κωδικό όνομα «Cimelody-3» στο ντοκουμέντα της CIA, αφηγήθηκε στους πράκτορες την ίδια ακριβώς ιστορία. Τους έδειξε μάλιστα και την ίδια φωτογραφία, λέγοντας πως ο Citroen ζούσε πια στη Βενεζουέλα, διατηρούσε όμως συχνή επαφή με τον φερόμενο Χίτλερ, του οποίου χάθηκαν τα ίχνη την ίδια χρονιά κάπου στην Αργεντινή.

Οι πράκτορες και πάλι δεν το έχαψαν, έγραψαν όμως καλού-κακού μια επίσημη αναφορά…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.