Παρά το γεγονός πως οι περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας πέρασαν τον… «Ρουβίκωνα» προχωρώντας σε δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, η Ρώμη σε αντίθεση με την Μαδρίτη στο ζήτημα της Καταλονίας, δηλώνει «έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δια στόματος του υφυπουργού αρμόδιου για περιφερειακά θέματα Τζανλούκα Μπρέσα.

Στην περιφέρεια του Βένετο, το «ναι» στην αυτονομία άγγιξε το 98%, στην Λομβαρδία το 95%. Ενώ όμως στο Βένετο προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών, στην περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο, η συμμετοχή υπολογίζεται γύρω στο 39%. Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, πάντως, είχε αφήσει να διαρρεύσει από την αρχή ότι βάσει νόμου η όλη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί απλά και μόνον στέλνοντας μια επιστολή και ζητώντας να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην περιφέρεια και στην κεντρική πολιτική εξουσία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ό,τι αφορά την διοργάνωση του δημοψηφίσματος, πολλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν σήμερα ότι μάλλον δεν άξιζε τον κόπο να ξοδευτούν στην περιφέρεια της Λομβαρδίας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι πολίτες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών από την στιγμή μάλιστα που σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν προβλήματα στην αποτελεσματική χρήση των τάμπλετ.

«Η περιοχή του Βένετο είναι ανοικτή στον διάλογο, με στόχο να μπορέσει να γίνει το εργαστήρι της αυτονομίας» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Λούκα Τζάια. Ο γραμματέας της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή». Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο της περιφέρειας του Βένετο, για να ορίσει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Στην Λομβαρδία, αναμφίβολα, πολλοί περίμεναν ένα υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, δεδομένης και της υψηλής αποχής που καταγράφηκε, κυρίως στην πόλη του Μιλάνου. Ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι (από τα κύρια στελέχη της Λέγκα) σίγουρα δεν βγαίνει ενισχυμένος από την όλη αυτή διαδικασία: κάποια μέλη του κόμματός του άρχισαν ήδη να αμφισβητούν την στρατηγική του και ειδικότερα τους σχετικά ήπιους τόνους που επέλεξε να κρατήσει κατά τις περασμένες εβδομάδες.