Συνεχίζει τους ελέγχους για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων και σε περίοδο διακοπών η ιταλική οικονομική αστυνομία Guardia di Finanza, αφού οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι είκοσι πέντε χιλιάδες.

Ενδεικτικά τεκμήρια θεωρούνται πλέον οι θέσεις για ιδιωτικά σκάφη σε μαρίνες, η διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, αλλά και η εγγραφή σε σειρά μαθημάτων για καταδύσεις και για βασικές γνώσεις στην «πλοήγηση» ιστιοφόρων.

Οι άνδρες της Guardia di Finanza επικεντρώνουν την δράση τους στα γνωστότερα θέρετρα της χώρας, όπως τα ξακουστά νησιά Κάπρι και Ίσκια, το Ποσιτάνο, το Αμαλφι (κοντά στην Νάπολη) και την Ταορμίνα της Σικελίας.

Αρκετές χιλιάδες ιταλών, από το Σεπτέμβριο και πέρα, θα πρέπει να εξηγήσουν, παραδείγματος χάρη, πως μπόρεσαν να νοικιάσουν ομπρέλα και κρεβατάκια για όλη την θερινή περίοδο, σε οργανωμένες παραλίες, έστω και αν η φορολογική τους δήλωση δεν ξεπερνά τις είκοσι χιλιάδες ευρώ

Στο στόχαστρο της οικονομικής αστυνομίας και οι πελάτες των ακριβών εστιατορίων, που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της Τιρηνικής Θάλασσας. Παράλληλα, οι έλεγχοι, αφορούν και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Στη γνωστή τουριστική περιοχή του Ρίμινι και του Ριτσιόνε, εντοπίσθηκαν δεκάδες εστιατόρια, διαρκώς κατάμεστα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δήλωναν, έως τώρα, συνολικό, ετήσιο εισόδημα, χαμηλότερο των δέκα χιλιάδων ευρώ.

Από το μικροσκόπιο του «Κεντρικού Πρακτορείου για τις Φοροεισπράξεις» πέρασαν και γνωστά ξενοδοχεία της Νάπολης και του Παλέρμο της Σικελίας, που συνέχιζαν να εκδίδουν, για τους πελάτες τους, άκυρες, μη θεωρημένες αποδείξεις.

Ακόμη πιο «ακραία» η μέθοδος που είχαν υιοθετήσει πολλές ντίσκο οι οποίες βρίσκονται έξω από την Ρώμη και την Βενετία: δεν έκοβαν ποτέ εισιτήρια εισόδου και για τα χιλιάδες ποτά και κοκτέιλ που πουλούσαν, και συνήθιζαν να μη «χτυπούν» ούτε μία απόδειξη στην ταμειακή μηχανή.