Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 15 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στη λιβυκή πόλη Μισράτα, ανέφερε στρατιωτικός εκπρόσωπος ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Συγκρότημα των Δικαστηρίων, ένα κτίριο στο κέντρο της Μισράτα που τελεί υπό τον έλεγχο ισχυρών πολιτοφυλακών που βοήθησαν την αναγνωρισμένη απο τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση να εκδιώξει το 2016 το ΙΚ από τη Σύρτη, το κυριότερο προπύργιό του στη Λιβύη.

«Ομάδα τριών μελών του ΙΚ διέπραξαν επίθεση αυτοκτονίας στο Συγκρότημα των Δικαστηρίων στη Μισράτα σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας 15», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλ-Γκάσρι, εκπρόσωπος των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι τρεις άνδρες βγήκαν από ένα όχημα, ο πρώτος κατάφερε να εισέλθει στο κτίριο όπου ανατινάχθηκε, διευκρίνισε. «Σκοτώσαμε τον δεύτερο και συλλάβαμε τον τρίτο».

Σύμφωνα με το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων LANA, η επίθεση αυτοκτονίας συνέπεσε με την άφιξη κρατουμένων μελών του ΙΚ στο Συγκρότημα των Δικαστηρίων όπου επρόκειτο να παρουσιαστούν στον εισαγγελέα.

Οι πολιτοφυλακές της Μισράτα (200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης) είναι οι καλύτερα εξοπλισμένες της χώρας καθώς διαθέτουν αεροσκάφη MiG και επιθετικά ελικόπτερα.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Σήμερα, δύο αρχές διαγκωνίζονται για την εξουσία: από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει την έδρα της στην Τρίπολη και από την άλλη, μια αρχή που ασκεί την εξουσία της στο ανατολικό τμήμα της χώρας με την υποστήριξη του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το χάος για να εγκατασταθεί στη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη βοήθεια κυρίως των πολιτοφυλακών της Μισράτα και με την αεροπορική υποστήριξη του αμερικανικού στρατού, ανακατέλαβε τη Σύρτη τον Δεκέμβριο του 2016.