Η Τρίπολη αναμένει πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) θα συμφωνήσει να δικαστεί ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του εκλιπόντος ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, στη Λιβύη, όπου ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Σάιφ αλ Ισλάμ μετά τις κατηγορίες των εισαγγελέων του ότι εκείνος και άλλοι εμπλέκονται στη δολοφονία διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης η οποία οδήγησε στην πτώση του Μουάμαρ Καντάφι τον Αύγουστο.

Ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης Άλι Χουμάιντα Άσουρ δήλωσε στο Reuters ότι το ΔΠΔ έχει δεχθεί επί της αρχής το αίτημα των λιβυκών αρχών να δικάσουν τον Σάιφ αλ Ισλάμ και ότι θα λάβει την οριστική του απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Αναμένουμε ότι το δικαστήριο θα δεχθεί να δικαστεί ο Σάιφ αλ Ισλάμ στη Λιβύη», δήλωσε ο Άσουρ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Λούις Μορένο-Οκάμπο είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι χαίρεται που η δίκη θα διεξαχθεί στη Λιβύη, αν και δεν έχει εγγυήσεις ότι θα είναι δίκαιη.

Πάντως την οριστική απόφαση θα λάβουν οι δικαστές του ΔΠΔ οι οποίοι, λίγο μετά τα σχόλια του Μορένο-Οκάμπο, ανακοίνωσαν ότι αν η Τρίπολη επιθυμεί η δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ να διεξαχθεί στη Λιβύη θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα στο ΔΠΔ και να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρονται για τη σύλληψή και τις συνθήκες κράτησής του.

Την Τρίτη το ΔΠΔ είχε ανακοινώσει ότι δίνει στη Λιβύη διορία μέχρι τις 23 Ιανουαρίου για να δώσει τις σχετικές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τη σωματική και πνευματική του υγεία.

Ο Άσουρ δήλωσε από τη μεριά του ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ θα δικαστεί για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, ανθρωποκτονίες και βιασμούς, ενώ πρόσθεσε ότι αν κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία ενδέχεται να καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε επίσης ότι η δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό, θα γίνει από κανονικό δικαστήριο. «Για τη δίκη θα δημιουργηθεί μία δικαστική αίθουσα, η οποία θα μπορεί να στεγάσει τον διεθνή Τύπο και τις οργανώσεις».

Όταν ρωτήθηκε για το χρόνο της δίκης, ο Άσουρ δήλωσε ότι θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η ανάκριση και συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία.