Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο, πάσχει από λέμφωμα, ένα είδος καρκίνου, όμως θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως ανακοίνωσε ο γιατρός του, Ενρίκε Μπελασάι, ο οποίος πρόσφατα του αφαίρεσε ένα γάγγλιο από τη βουβωνική χώρα.

Ο πρώην επίσκοπος είναι ο πρώτος πρόεδρος της Παραγουάης που προέρχεται από την Aριστερά. Ωστόσο, η θέση του αποδυναμώθηκε επειδή έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που ελέγχεται πλέον από την αντιπολίτευση.

O πρόεδρος θα πρέπει να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και να παραμένει κάθε φορά στο νοσοκομείο για μισή ημέρα. Η υπουργός υγείας, Εσπεράνσα Μαρτίνες, είπε ότι η θεραπεία θα γίνει σε νοσοκομείο της Βραζιλίας, μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Λούγκο εξελέγη το 2008 και η θητεία του είναι πενταετής. Σε περίπτωση που αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του θα αναλάβει την προεδρία ο νυν αντιπρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο του Φιλελεύθερου Κόμματος. Οι σχέσεις των δύο ανδρών πάντως τον τελευταίο καιρό είναι τεταμένες.