Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απένειμε χάρη σε δύο γυναίκες που είχαν καταδικαστεί για «εσχάτη προδοσία». Οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν στείλει μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου, στα οποία ανέφεραν τις κινήσεις των ρωσικών τεθωρακισμένων προς τη Γεωργία, λίγο πριν από τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών το 2008.

«Καθοδηγούμενος από τις αρχές του ανθρωπισμού», ο επικεφαλής του Κρεμλίνου απένειμε χάρη στις Ανίκ Κεσιάν και Μαρίνα Ντζαντζγκάβα, με την έκδοση σήμερα δύο διαταγμάτων. Τα διατάγματα θα τεθούν σε ισχύ δέκα ημέρες μετά την έκδοσή τους.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και οι δύο Ρωσίδες διέμεναν στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με τη Γεωργία. Καταδικάστηκαν, διότι έστειλαν SMS σε «φίλους» στη Γεωργία όπου τους γνωστοποιούσαν ότι είχαν δει ρωσικά άρματα μάχης να έχουν σταθμεύσει στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης τους λίγους μήνες πριν από τη σύρραξη που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών το 2008.

Γεννηθείσα το 1959, η Ανίκ Κεσιάν καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2015 σε κάθειρξη 8 ετών. Η Μαρίνα Ντζαντζγκάβα, που γεννήθηκε το 1958, καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε κάθειρξη 12 ετών.