Την πρόσβαση στις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου σε κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται από εξτρεμιστές και εγκληματίες σκοπεύει να παραχωρήσει η αυστραλιανή κυβέρνηση, μέσω ενός νέου νομοσχεδίου.

Βάσει αυτού, οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google, θα αναγκάζονται να αποκαλύψουν στοιχεία χρηστών που θεωρούνται ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκομ Τέρνμπουλ, δήλωσε πρόσφατα ότι σύμφωνα με τον επικείμενο νόμο οι διαδικτυακές εταιρείες θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που αφορούν στην παροχή βοήθειας σε υποθέσεις που έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Οι αστυνομικές αρχές θα χρειάζονταν την έκδοση ενταλμάτων προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο κ. Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η νομοθεσία αυτή είναι απαραίτητη ώστε οι τεχνολογικές εξελίξεις να συμβάλουν στη διευκόλυνση της εξιχνίασης εγκλημάτων. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε ότι ο νέος νόμος που σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση αφήνει κάποιο ανοιχτό «παράθυρο» σε προγράμματα που θα επέτρεπαν την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα σε πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το Telegram.

Ερωτηθείς εάν οι τρομοκράτες ή οι παιδεραστές θα ήταν σε θέση να βρουν σημεία στο νόμο προκειμένου να τον παρακάμψουν, ο κ. Τέρνμπουλ δήλωσε ότι «οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τους κανόνες, ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν και για τον λόγο αυτόν πάντα πίστευα ότι η συμμόρφωση στους νόμους που αφορούν στα δεδομένα και τη χρήση των μεταδεδομένων δεν αποτελεί την ασημένια σφαίρα».