Αντιπαράθεση για το νέο άγαλμα του Αναξαγόρα στα Ούρλα της Τουρκίας

«Το αποτέλεσμα είναι λες και μπόλιασαν το καρπούζι με πεπόνι»


ΚΟΣΜΟΣ
15:38
07/07/2017
Αντιπαράθεση για το νέο άγαλμα του Αναξαγόρα στα Ούρλα της Τουρκίας
7
loading

Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στα Ούρλα της Σμύρνης άγαλμα του Αναξαγόρα που έχει ανεγερθεί πρόσφατα στην περιοχή. Το άγαλμα του Έλληνα φιλόσοφου, που στο πρόσωπο θυμίζει το θυμόσοφο ποιητή Γιουνούς Εμρέ, έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων ως προς το αποτέλεσμα και το ποσό πιστά αποδίδει τον Έλληνα φιλόσοφο που έζησε στα αρχαία Βούρλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ιδέα για την ανέγερση του αγάλματος είχε ο Μαχμούτ Τόλον ο οποίος φαίνεται ικανοποιημένος αοπό το αποτέλεσμα και τονίζει πως σκόπιμα επελέγη ένα πρόσωπο πιο οικείο προς τους κατοίκους της περιοχής.

Οι γλύπτες όμως Ισμαΐλ Τασοκού και Φερίτ Φουρουντσού τονίζουν πως το σώμα και η ενδυμασία του αγάλματος θυμίζουν τον Αναξαγόρα, ενώ το κεφάλι τον Γιουνούς Εμρέ. Αυτό παρατηρούν και οι κάτοικοι της πόλης.

Ο Ισμαΐλ Τασοκού που κατάγεται από την περιοχή δηλώνει ότι η πρόταση του Μαχμούτ Τόλον που δίδασκε σε πανεπιστήμια, έγινε αποδεκτή και του έφτιαξαν κάποιες μινιατούρες σαν προσχέδια οι οποίες μάλιστα έτυχαν αποδοχής, και συνεχίζει: «Στην πορεία ο ίδιος ο Τόλον πρότεινε την αντικατάσταση της κεφαλής κάτι που δεν δεχθήκαμε. Είπαμε ότι θα έπρεπε να το άγαλμα να είναι ή ο Αναξαγόρας ή ο Γιουνούς Εμρέ. Το αποτέλεσμα είναι λες και μπόλιασαν το καρπούζι με πεπόνι».

Ο επίσης ντόπιος γλύπτης Φερίτ Φουρουντσού λέει ότι «το άγαλμα έτσι όπως είναι δεν αρμόζει στην πόλη. Σκοπός ήταν να γίνει ένα άγαλμα του Αναξαγόρα αλλά αυτό απέχει από αυτό. Έχει και τεχνικά προβλήματα. Το σαρίκι στο κεφάλι δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Αν θέλουμε άγαλμα του Αναξαγόρα πρέπει να του μοιάζει».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Τρεδφγηη

  Τί να πω.

 2. avatar Άκυρο και ακολητο.

  Σαν να βλέπεις άγαλμα Έλληνα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας

 3. avatar Dimi68

  Τουρλού, τουρλού.
  Πως δεν τον ειπανε και Αναξάρογλου

 4. avatar kostakhs

  Αν γεννηθηκαν εκει αυτοι οι κυριοι που ειναι το κακο?

 5. avatar Δημήτρης Δημόπουλος

  Το ίδιο έχουν κάνει και στο Μπουντρούμ, έχουν άγαλμα του Ηρόδοτου που γεννήθηκε στην ίδια πολη, την Αλλικαρνασό. Τώρα η Ούρλα, ή Βουρλά, έγειρε άγαλμα του Αναξαγόρα που γεννήθηκε στην ίδια πόλη, στις Κλαζομενές. Και όλα αυτά για τουριστικούς λόγους και δευτερευόντως για να συμμετάσχουν στην Δυτική κολτούρα.

 6. avatar xionis

  Λάθος σου διαφεύγει οτι ο Αναξαγόρας ειχε ασπαστεί το Ισλαμ 10 αιώνες πριν την εμφανισή του !

 7. avatar χαχα222

  κλασσικοί Τουρκοι..δεν έχουν ιστορία και κλέβουν των αλλων!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει