Σε μια τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα, κατά του σχεδίου λιτότητας και της μεταρρύθμισης των συντάξεων, συμφώνησαν τα τρία μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας.

Τα συνδικάτα CGIL, CISL και η UIL τα οποία δραστηριοποιούνται χωριστά τα τελευταία χρόνια, θα ζητήσουν επίσης συνάντηση από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη διάρκεια της οποίας θα του ζητήσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως το πάγωμα το 2012 και το 2013 της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τις συντάξεις άνω των 960 ευρώ, την παράταση της διάρκειας των εισφορών για συνταξιοδότηση (στα 41 χρόνια για τις γυναίκες και στα 42 για τους άνδρες από 40 που είναι σήμερα) και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 62 χρόνια το 2012 έναντι των 60 που είναι σήμερα με προοπτική να εξισωθεί με εκείνη των ανδρών (66 χρόνια) το 2018.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες το βράδυ στην τηλεόραση πως έχει συνείδηση των θυσιών που ζητούνται από τους Ιταλούς και ιδιαίτερα από τους μελλοντικούς συνταξιούχους.