«Απαράδεκτα» και «μεροληπτικά» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό, ενώ τονίζει ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πηγή της λαθρομετανάστευσης».

«Χώρος επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι τα τελικά ανακοινωθέντα του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αν θέλει να συμβάλει στην επίλυση θα πρέπει να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την Άγκυρα «το Κυπριακό μεταφέρθηκε στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της μονομερούς ένταξης των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ παρότι το 2004 είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να βρεθεί τους προσεχείς μήνες λύση στο Κυπριακό όπως εξάλλου είναι και η προσδοκία του ΟΗΕ και να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο ήμισυ του 2012 το νέο συνεταιριστικό κράτος όπου θα μετέχουν υπό καθεστώς ισοτιμίας και οι Τουρκοκύπριοι».

Επισημαίνεται επίσης ότι «είναι φυσικό, σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν βρεθεί λύση εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία να μη δεχθεί ως συνομιλητή την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου η οποία δεν εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «με δεδομένες τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την προσέγγιση και την αντίληψη της ΕΕ που περιλαμβάνεται στο άρθρο 8 των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξοδεύει την ενέργειά της όχι για να προβαίνει σε προβοκατόρικες ενέργειες που προκαλούν ένταση και βλάπτουν τη διαδικασία των συνομιλιών, αλλά για να βρεθεί μία λύση στο Νησί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ως προς το θέμα της λαθρομετανάστευσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πηγή της λαθρομετανάστευσης. Αυτό προκύπτει και από τις στατιστικές που ανακοινώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ» και ότι «η λαθρομετανάστευση είναι διεθνές πρόβλημα το οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της καμία χώρα. Η Τουρκία με βάση της γεωγραφική της θέση βρίσκεται εντός των διαδρομών της λαθρομετανάστευσης και συνεχίζει να συνεργάζεται με την ΕΕ για την αντιμετώπισή της, ενώ δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία αυτή».