Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κάνει την επιλογή του προσώπου του πρωθυπουργού «in petto» (μυστικά) και ότι θα την ανακοινώσει μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας, εάν εκλεγεί.

«Ναι, αυτή η επιλογή έχει γίνει in petto», απάντησε ο Μακρόν σε σχετική ερώτηση στο δίκτυο Europe 1. Αλλά δεν θα την ανακοινώσει ακόμη, «αφού βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του».

«Εάν εκλεγώ, θα εργασθώ για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχήματος την ερχόμενη εβδομάδα». Όμως το όνομα του πρωθυπουργού «θα ανακοινωθεί μετά την μεταβίβαση της εξουσίας. Δεν θα το ανακοινώσω πριν», είπε.

Εάν εκλεγεί, ο πρωθυπουργός θα απηχεί «τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει, το πορτρέτο που έχω φτιάξει». Αυτό το πρόσωπο «θα έχει εμπειρία στο πολιτικό πεδίο, τις ικανότητες για να ηγηθεί μίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Αναφερόμενος στον κεντρώο σύμμαχό του Φρανσουά Μπαϊρού, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι «θα έχει έναν σημαντικό ρόλο στο κυβερνητικό και πολιτικό σχήμα», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Μακρόν προσθέτοντας ότι επιδιώκει να διατηρήσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, διότι «σπάνια η εμπιστοσύνη δίνεται κατά περιορισμένο τρόπο».

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να ορίσει μία γυναίκα στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο επικεφαλής της κίνησης «Εμπρός!» ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. «Δεν έχω περίοδο χάριτος, δεν θα μπορώ να προεδρεύσω όπως προήδρευαν από το 1958», είπε.