Η Λευκωσία θεωρεί απαράδεκτο το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της πολωνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, που θα κατατεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, και επιδιώκει την τροποποίησή του.

Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσε ότι η Κύπρος έχει ήδη στείλει «με τον πλέον έντονο τρόπο» τα μηνύματά της, αναφορικά με το περιεχόμενο του προσχεδίου συμπερασμάτων που αναφέρονται στην Τουρκία, γιατί δεν αποδέχεται τη θετική εικόνα που επιχειρεί να δώσει για την ενταξιακή της πορεία, η πολωνική προεδρία.

«Καλύτερα να μείνουμε με τα περσινά συμπεράσματα, παρά να έχουμε φέτος τα συγκεκριμένα, χωρίς οποιεσδήποτε αρνητικές αναφορές στην Τουρκία, μετά τις απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις και την επικείμενη κυπριακή προεδρία»,  είπε η υπουργός Εξωτερικών.

Το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι επιδίωξη της Κύπρου είναι να γίνει αναφορά στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και στις υποτιμητικές αναφορές, τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην Ε.Ε., από Τούρκους επισήμους.