Η πείνα και η ξηρασία μειώνεται στην Σομαλία αλλά 250.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται «στα όρια του λιμού», ανέφερε σήμερα ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποβάθμισαν την κατάσταση στις τρεις περιοχές, Μπέι, Μπακούλ και Σαμπέλ, από το επίπεδο πέντε, το επίπεδο του λιμού, στο τέσσερα.

Η διατροφική ασφάλεια παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991, όταν η κεντρική κυβέρνηση κατέρρευσε και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάσταση στη Σομαλία όσον αφορά την πείνα είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως.
«Τα ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά για τα μικρά παιδιά, παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων ξεσπασμάτων ιλαράς, χολέρας και ελονοσίας» αναφέρει το Κέντρο Ανάλυσης για την Επισιτιστική Ασφάλεια του ΟΗΕ (FSNAU).

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που τόνισε ότι κατά την διάρκεια του 2012 δεν αναμένεται να ξεσπάσει λιμός στη Σομαλία.

Ωστόσο, η υπηρεσία προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, θα χρειάζονται βοήθεια για την διατροφή τους μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.