Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανάκτορο 2.600 ετών στο Ιράκ

Βρέθηκε κάτω από αρχαίο βωμό που κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές


ΚΟΣΜΟΣ
15:23
10/03/2017
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανάκτορο 2.600 ετών στο Ιράκ
3
loading

Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι ανακάλυψαν ένα ανάκτορο του 600 π.Χ. κάτω από αρχαίο βωμό στο Ιράκ τον οποίο κατέστρεψε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Εγχώριοι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχει ένα επιπλέον δίκτυο θαλάμων κάτω από τον βωμό Nebi Yunus -μέσα στον οποίο υπάρχει αυτό που οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ο τάφος του Προφήτη Ιωνά- στην ανατολική Μοσούλη.

Ωστόσο οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ήταν αυτοί που πρώτα άρχισαν να σκάβουν για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από το ανάκτορο πριν ανατινάξουν τον βωμό το 2014.

Σύμφωνα με τις αναφορές, πρόκειται για την πρώτη απόδειξη διάνοιξης υπόγειων σηράγγων κατά τη διάρκεια της έρευνας των τζιχαντιστών για αρχαία χειροτεχνήματα προκειμένου να τα λεηλατήσουν.

Στις σήραγγες υπάρχει κατά τα φαινόμενα μια μαρμάρινη σφηνοειδής επιγραφή του Βασιλιά Εσαρχαδδών που χρονολογείται από την αυτοκρατορία των Ασσυρίων το 627 π.Χ. Υπάρχουν επίσης ασσυριακά λίθινα γλυπτά που απεικονίζουν θεότητες σε σημεία μιας σήραγγας.

Ελάχιστες σφηνοειδείς επιγραφές της περιόδου αυτής έχουν ανακαλυφθεί από τους σύγχρονους αρχαιολόγους.

«Τα αντικείμενα δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές αυτού που πιστεύαμε ότι ήταν εκεί κάτω, συνεπώς (η καταστροφή από τους τζιχαντιστές) μάς οδήγησε πράγματι σε ένα φανταστικό εύρημα. Υπάρχει τεράστια Ιστορία εκεί κάτω, όχι μόνο διακοσμητικοί λίθοι. Είναι μια ευκαιρία για να χαρτογραφηθεί τελικά ο οίκος-θησαυρός της πρώτης μεγάλης αυτοκρατορίας στον κόσμο, από την περίοδο της ακμής της», δήλωσε η καθηγήτρια 'Ελινορ Ρόμπσον, πρόεδρος του Βρετανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Ιράκ, μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph.

Η πρώην διευθύντρια του μουσείου της Μοσούλης Λαϊλά Σαλίχ, που ανακάλυψε την επιγραφή του Βασιλιά Εσαρχαδδών, πιστεύει ότι το ΙΚ λεηλάτησε εκατοντάδες αντικείμενα πριν από την ανακατάληψη της περιοχής από τις ιρακινές δυνάμεις. «Μπορώ να φανταστώ πόσα πολλά ανακάλυψε το ΙΚ εκεί κάτω», τονίζει.

Ο κατεστραμμένος βωμός Nebi Yunus ανακαλύφθηκε από ιρακινούς στρατιώτες.

Οι σήραγγες κάτω από τον τάφο του Προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη «κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή» μετά την επιδρομή των τζιχαντιστών και των ακατέργαστων τεχνικών τους στις εκσκαφές, δηλώνουν οι αρχαιολόγοι.

Το ΙΚ πιστεύεται ότι έχει καταστρέψει πολιτισμό χιλιάδων ετών σχεδόν μέσα σε μια νύχτα όταν αποχωρούσε από τη Μοσούλη τον Νοέμβριο.

Σε παρόμοιο περιστατικό, τον Ιανουάριο η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι το ΙΚ ανακατέλαβε την Παλμύρα και κατέστρεψε μέρος της πρόσοψης του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου της αρχαίας συριακής πόλης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar dardalisk

  Πόσο πίσω πιά είναι αυτοί οι Τζιχαντιστές!
  Κάνουν ό,τι έναν οι χριστιανοί εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα και για δεκαετίες δεκαετιών.
  Πιφ!

  1. avatar oustre

   Τι λες τώρα!Οι χριστιανοί κηρρύτουν την αγάπη, προέχει όμως ο τραπεζικός λογαριασμός τους καθώς καπιταλισμός>χριστιανισμού.

  2. avatar olymbitis

   Σωστός....η ιστορία κάνει κύκλο. Ο άνθρωπος παραμένει απαράλλακτος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει