Ο υποστράτηγος Πίτερ Φούλερ, μεταξύ των πιο υψηλόβαθμων αξιωματικών των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του στη χώρα αυτή χθες μετά τις επικριτικές δηλώσεις που έκανε για τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Άμυνας.

Ο στρατηγός Τζον Άλεν, διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) υπό το NATO, καθαίρεσε τον Φούλερ από την θέση του υποδιοικητή των δυνάμεων που εκπαιδεύουν τον αφγανικό στρατό μετά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico στην οποία τόνιζε ότι οι αφγανοί ηγέτες είναι “απομονωμένοι από την πραγματικότητα”.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα χθες ότι ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα είναι ενήμερος για τις δηλώσεις και ότι ο Φούλερ εξέφρασε την προσωπική του άποψη, όχι αυτή του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός εμπιστεύεται πλήρως. . . την κρίση του στρατηγού Άλεν σε ό,τι αφορά την απόφασή του για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Λιτλ ερωτηθείς για την απόφαση του Άλεν να απαλλάξει τον Φούλερ των καθηκόντων του.

Η εφημερίδα Politico ανέφερε πως ο υποστράτηγος Φούλερ επέκρινε με σφοδρότητα τον Καρζάι στη συνέντευξή του, ειδικά μετά την δήλωση του αφγανού προέδρου ότι η χώρα του θα τασσόταν με το Πακιστάν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο πακιστανικό έδαφος.

Ο Φούλερ φέρεται να είπε ότι η ηγεσία του Αφγανιστάν δεν αναγνωρίζει τις θυσίες “και το αίμα” που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλεια της χώρας.