Στο Μουσείο Επικοινωνίας στη Βέρνη λειτουργεί μια κλινική για όσους έχουν «αρρωστήσει» από το ίντερνετ.

Μόλις μπαίνει μέσα στο μουσείο ο επισκέπτης αντικρύζει μόλις μπαίνει στο μουσείο μια μισοφωτισμένη αίθουσα με ράφια που φιλοξενούν 12.000 βιβλία. Τόσα θα πρέπει να διαβάζει καθημερινά ένας άνθρωπος αν συμμετέχει και ασχολείται με την επεξεργασία δεδομένων και στοιχείων που δημοσιεύονται σε όλον τον κόσμο μέσω ίντερνετ.

«Η επικοινωνία είναι κάτι σημαντικό, κάτι που προκαλεί ευχαρίστηση, στις μέρες μας όμως υπάρχει υπερπληθώρα πληροφόρησης», εξηγεί η διευθύντρια του μουσείου Ζακλίν Στράους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Βέρνης, που συμμετείχαν στην έκθεση, ένας άνθρωπος μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο 350 σελίδων σε μια ημέρα αν φυσικά δεν κάνει τίποτε άλλο.

Όμως ο όγκος των πληροφοριών και της επικοινωνίας που μεταδίδονται σήμερα σε όλον τον κόσμο μέσω ίντερνετ, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τηλεφώνων και μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιστοιχούν σε 7,355 δισεκατομμύρια γιγαοκτέτα, δηλαδή δισεκατομμύρια βιβλία.Απέναντι σε αυτή τον καταιγισμό πληροφοριών υπάρχουν άνθρωποι που «καίγονται» υπογραμμίζει η κ. Στράους.

Μια γυναίκα υποδέχεται τους επισκέπτες στην διαφορετική αυτή κλινική και τους θέτει ερωτήσεις σχετικά με το αν αισθάνονται αγχωμένοι, στριμωγμένοι ή εξουθενωμένοι.

Αν απαντήσουν θετικά περνούν στην «αίθουσα τσεκ απ» όπου συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο που θα καθορίσει τον Προσωπικό τους Δείκτη Επικοινωνίας (IPC), ο οποίος αυτομάτως τους παραπέμπει σε δωμάτια θεραπείας.

Μόλις τελειώσουν λαμβάνουν από έναν αυτόματο διανομέα το φάρμακο, την «επικοινωνοκαΐνη», καθώς και συμβουλές για να ξεπεράσουν την εξάρτηση τους.