«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από σαφήνεια ως προς τις προθέσεις της Βρετανίας για την έξοδο από την Ένωση προς το τέλος του Μαρτίου του επομένου έτους προκειμένου να αποφευχθεί ένα χάος στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019», προειδοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, ο χριστινοαδημοκράτης Γκίντερ Κρίχμπαουμ.

«Είναι απολύτως επιθυμητό να έχουμε σαφήνεια μέχρι τον Μάρτιο ως προς τις προθέσεις της Βρετανίας. Διαφορετικά, το χάος που προκλήθηκε από το δημοψήφισμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θα επηρεάσει τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο το 2019», προειδοποίησε ο Κρίχμπαουμ.

​Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit.

​Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Με βάση τη δικαστική απόφαση, η βουλή πρέπει να ψηφίσει για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έξοδο από την Ε.Ε. «Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. «Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στα σχέδια της Τερέζα Μέι για Brexit. Ενδεικτικές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του υπ. Εμπορίου, Λίαμ Φοξ στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.