Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε χθες ως μεγάλη επιτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου την αποτροπή συνωμοσίας που φέρεται ότι υποστηριζόταν από το Ιράν με στόχο τη δολοφονία του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει εντολή στην κυβέρνησή του για πλήρη συνεργασία στην έρευνα.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε αρχικά για το θέμα αυτό τον Ιούνιο και είχε δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη σε αυτήν την έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επικοινωνήσουν με τους συμμάχους τους και χώρες παντού στον κόσμο για να τις ενημερώσουν για τη συνωμοσία που φέρεται ότι υποστηριζόταν από το Ιράν με στόχο τη δολοφονία του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

«Η τρομερή φύση αυτού που η ιρανική κυβέρνηση αποπειράθηκε να κάνει εγείρει ανησυχίες (…) Θα έρθουμε σε επαφή με τους συμμάχους μας και τις χώρες παντού στον κόσμο για να τους ενημερώσουμε γι’αυτό που αποτράπηκε», σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χόλντερ ανακοίνωσε χθες την απαγγελία κατηγοριών σε δύο Ιρανούς πολίτες για απόπειρα δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Άμπντελ αλ Τζουμπέιρ, συμβούλου του Σαουδάραβα βασιλιά.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε άνδρες, στους οποίους περιλαμβάνονται τέσσερα ανώτερα στελέχη της ελίτ των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι συνδέονται με τη φερόμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

Οι άνδρες αυτοί συνδέονται με τη συνωμοσία για τη δολοφονία του πρεσβευτή Άντελ αλ Τζουμπέιρ και συνωμοσία “για τη διεξαγωγή στη συνέχεια επιθέσεων κατά των συμφερόντων άλλων χωρών εντός των ΗΠΑ και σε άλλη χώρα”, προσθέτει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σε απάντηση το Ιράν διέψευσε τις αμερικανικές κατηγορίες για εμπλοκή του σε σχέδιο δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα “προκατασκευασμένο σενάριο”.

«Είναι ένα προκατασκευασμένο σενάριο για να αποσπάσει την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης από τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Αβάσιμες χαρακτήρισε παράλληλα και ο εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ τις αμερικανικές κατηγορίες για ιρανική συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον από δύο Ιρανούς και την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων στην ισραηλινή και τη σαουδαραβική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αλιρεζά Μιριουσεφί.

Την ίδια ώρα η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισε τη φερόμενη ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ ως “κατάφορη παραβίαση” των διεθνών συμβάσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή της στην αμερικανική κυβέρνηση για την “πρόληψη της διάπραξης μιας εγκληματικής ενέργειας».

«Το σχέδιο αυτό επίθεσης συνιστά κατάφορη παραβίαση των διεθνών κριτηρίων, των κανόνων και των συμβάσεων και είναι αντίθετη με τις αρχές της ανθρωπότητας», σημειώνει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα κυβερνητικός αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο λαός της χώρας του θα αναμένει από τις αρχές να «πάρουν μέτρα» μετά την αποτροπή της συνωμοσίας αυτής.

«Μετά το περιστατικό αυτό πολλοί στο βασίλειο θα αναμένουν από αυτό να λάβει μέτρα, το λιγότερο να αποσύρει τον Σαουδάραβα πρεσβευτή από το Ιράν», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αλσαμάρι, κυβερνητικός αξιωματούχος στο Ριάντ.

«Κατά τη γνώμη αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις στη Σαουδική Αραβία, αυτό δεν θα περάσει εύκολα», προσέθεσε.