Στρατιώτες που τραυματίστηκαν σοβαρά εν ώρα καθήκοντος φωτογραφίζει ο Βρετανός φωτογράφος διασήμων Rankin. Όλοι, άνδρες και γυναίκες, υπέφεραν από ψυχικά και σωματικά τραύματα τα οποία υπέστησαν υπηρετώντας τη χώρα τους ή και ως πολίτες.

Τα πορτραίτα του Rankin περιλαμβάνονται σε λεύκωμα που εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα προσφερθούν στο Haig Housing Trust που αγοράζει σπίτια και τα προσαρμόζει στις ανάγκες των πρώην στρατευμένων.

«Είναι αδύνατο και μόνο να φανταστεί κανείς τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι, τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στις μακρές περιόδους της αποκατάστασής τους», εξηγεί ο Rankin.

«Πήρα συνειδητά την απόφαση να τους φωτογραφίσω σε λευκό φόντο εστιάζοντας στα πρόσωπά τους- ήθελα να ‘σβήσω’ το στίγμα και να προβάλω τον άνθρωπο», συνεχίζει.

«Υπάρχει ζωή και μετά τον τραυματισμό μου, δεν θα με ορίσει η αναπηρία μου», λέει ο Cayle Royce που έχασε και τα δύο του πόδια στο Αφγανιστάν το 2012 από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Στο ίδιο ατύχημα έχασε δάχτυλα του αριστερού χεριού του ενώ τραυματίστηκε στο λαιμό, το πρόσωπο, την καρδιά και τους πνεύμονες.

«Ακόμα και οι γενναίοι λυγίζουν. Το σημαντικό είναι το πώς ανταποκρίνεσαι», λέει ο Oliver Cochrane που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν από το 2008 έως το 2010.

ansdad2 ansdad3 ansdad4 ansdad5 ansdad1