Βουλγαρία έχει ζητήσει βοήθεια 160 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατεύσει τα σύνορά της και να ανακόψει τη συρροή μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρουμιάνα Μπακβάροβα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν φθάσει στην Ευρώπη φέτος, μερικοί μέσω Τουρκίας, και η Βουλγαρία υποστηρίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές μέσω του εδάφους της έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται από τον Ιούνιο.

Η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κατασκευάσει φράχτη και έχει στείλει στρατιώτες στα σύνορά της με την Τουρκία αλλά χρειάζεται την υποστήριξη της ΕΕ προκειμένου να εξακολουθήσει να προστατεύει κατάλληλα τα σύνορά της. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται να εγείρει το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα στην Μπρατισλάβα.

«Έχουμε καταθέσει τρεις αιτήσεις για ένα συνολικό ποσό 160 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε ζητήσει τεχνική υποστήριξη, υποστήριξη για να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα με κάμερες ασφαλείας και υποστήριξη για επιχειρησιακές δραστηριότητες», δήλωσε ο Μπακβάροβα ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η Μπακβάροβα είπε πως η Σόφια έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου βοήθειας πολύ σύντομα.

Η Βουλγαρία έχει θέσει υπό κράτηση 12.500 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, περίπου 30% λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, όμως έχει πει πως από τον Ιούνιο καταγράφεται σταθερή αύξηση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.