Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν να προμηθεύουν τους πιστούς που προσέρχονται για το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα με ένα βραχιόλι αναγνώρισης.

Μολονότι το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται ακόμη συστηματικά, είναι καθησυχαστικό για πολλούς από τους προσκυνητές που προσέρχονται στη Μέκκα φέτος, έναν χρόνο μετά το τραγικό ποδοπάτημα που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.300 πιστών.

Το Ριάντ βεβαιώνει εξάλλου ότι βελτίωσε τη διοργάνωση και ενίσχυσε την ασφάλεια του ετήσιου αυτού προσκυνήματος των μουσουλμάνων στη Μέκκα, το οποίο αρχίζει το Σάββατο και αναμένεται να προσελκύσει δύο εκατομμύρια πιστούς.

Το πλαστικοποιημένο αυτό χάρτινο βραχιόλι αναγνώρισης, το οποίο φέρει έναν γραμμικό κώδικα (barcode) που μπορεί να σαρωθεί από ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone), περιέχει σημαντικά αναγνωριστικά στοιχεία, όπως το όνομα, την εθνικότητα, τη διεύθυνση του καταλύματος στη Μέκκα ενός προσκυνητή και έναν αριθμός επικοινωνίας με το γκρουπ με το οποίο έχει έρθει εκεί, όπως και όλες τις πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί κατά την έκδοση της βίζας του, διευκρίνισε στο AFP ο Ίσα Ράουας, αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το χατζ.

«Ο στόχος μας είναι να προμηθεύσουμε όλους τους προσκυνητές» που έρχονται από το εξωτερικό, δηλαδή περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο πιστούς, συνέχισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό των βραχιολιών που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Για τον 61χρονο Παλαιστίνιο οικοδόμο Ναμπίλ Μέλχεμ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη το βραχιολάκι αυτό, πράσινου χρώματος για τους πιστούς που προέρχονται από αραβικές χώρες, είναι «σαν ένα διαβατήριο».

«Αν χαθείς, αν πεθάνεις, αν αρρωστήσεις και δεν μπορείς να μιλήσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν με το πρακτορείο που μας έφερε εδώ χάρη σε αυτό το βραχιόλι», δήλωσε στο AFP.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2015 κατά το προηγούμενο προσκύνημα στη Μέκκα, ένα τεράστιο ποδοπάτημα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.297 πιστούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τον συνυπολογισμό των απολογισμών των ξένων κυβερνήσεων για τους νεκρούς. Ορισμένες χώρες δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν τα θύματα.

Οι σαουδαραβικές αρχές έμειναν σε έναν απολογισμό 769 νεκρών για το δυστύχημα αυτό, το πιο τραγικό στην ιστορία του χατζ.

«Με ανακουφίζει το γεγονός ότι τουλάχιστον θα με αναγνωρίσουν», αν πάθω κάτι, λέει επίσης ο 30χρονος Νιγηριανός καθηγητής που φοράει ένα βραχιόλι αναγνώρισης, μωβ χρώματος αυτός γιατί προέρχεται από αφρικανική χώρα.

Εκτός από τα βραχιόλια αυτά με τα αναγνωριστικά στοιχεία των πιστών, η τεχνολογία έρχεται σε γενικότερα πλαίσια να αλλάξει τα τελευταία χρόνια το διάρκειας αιώνων τώρα ιερό προσκύνημα στη Μέκκα.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, μετά την περιπλάνησή του για περίπου 15 λεπτά στη Μέκκα πριν από μερικούς μήνες επειδή δεν μπορούσε να βρει μια ενδεδειγμένη περιοχή για την ιεροτελεστία του καθαρισμού που προηγείται της προσευχής ένας πιστός, ο 25χρονος Τάρεκ Αλ Ζουμπάιρ, σκέφτηκε να φτιάξει μια εφαρμογή, η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη, και λειτουργεί ως ένας οδηγός για την περιοχή του χατζ.

Η εφαρμογή αυτή του Αλ Ζουμπάιρ, η Wajibati – Hajj and Umrah, είναι μία από αυτές που απευθύνονται στους προσκυνητές, η οποία εκτός από έναν οδηγό βήμα προς βήμα για το προσκύνημα στη Μέκκα περιέχει έναν χάρτη της πόλης που λειτουργεί και offline και άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

«Δεν αλλάζει τη θρησκευτική ή τελετουργική πλευρά του χατζ, απλώς κάνει ευκολότερη τη ζωή», δήλωσε ο Άλι Χαουάτζα, σύμβουλος του Αλ Ζουμπάιρ στο κολέγιο, ο οποίος τον βοήθησε στη δημιουργία της εφαρμογής. «Αν κοιτάξεις πίσω, πριν από 50 χρόνια, ο όγκος των ανθρώπων που πήγαινε στο χατζ ήταν καθαρά συμβολικός σε σχέση με σήμερα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα το Bloomberg επισημαίνει ένα άλλο μεγάλο θέμα σε σχέση με την τεχνολογία και το χατζ, τις selfies. Οι Σαουδάραβες βρίσκονται μεταξύ των πιο δραστήριων χρηστών των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και ως εκ τούτου οι selfies από τη Μέκκα και το χατζ κατακλύζουν ιστοτόπους όπως το Snapchat και το Instagram.

Οι μελετητές του Κορανίου προειδοποιούν για έλλειψη σεβασμού και ως εκ τούτου ιεροσυλία, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα των Σαουδαράβων συχνά οι πιστοί χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να πάρουν φωτογραφίες από τη Μέκκα.

Ο Ζοχάιρ Ζάχιντ, ένας 26χρονος τεχνολογικός σύμβουλος από το Λονδίνο, δήλωσε ότι αναρτά φωτογραφίες σε ιστοτόπους στο Ίντερνετ από το ταξίδι του. «Μοιράζομαι την εμπειρία με τους φίλους που δεν μπορούν να είναι εκεί», είπε. «Τους αρέσει πάρα πολύ. Επομένως ζητώ συγγνώμη αν κάποιος ενοχλείται από το βίντεο των 10 δευτερολέπτων που τραβάω».

Ωστόσο κάτι πολύ περίεργο συνέβη σε ορισμένα μικρά βίντεο που είχε τραβήξει από την Κάαμπα.

«Διαγράφηκαν με μαγικό τρόπο», λέει ο 26χρονος. «Δεν ξέρω αν ήταν μια θεϊκή παρέμβαση ή κάτι άλλο».