Η εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) για θέματα εξωτερικών σχέσεων απάντησε στις επικρίσεις της Τουρκίας ότι το κόμμα της την δυσφημεί, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «απολύτως γελοίο».

Σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF) τόνισε ότι το κόμμα της δεν έχει καμιά τέτοια στρατηγική. Η εμπιστευτική εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία αποτελεί «πλατφόρμα δράσης» για τους τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής βρισκόταν στα χέρια και άλλων βουλευτών. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ή η διοίκηση δίνουν απαντήσεις σε μικρές επερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση (να κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις και) να αντιδράσει, όπως είπε η Ντάγκντελεν στο DLF.

Η βουλευτής της Αριστεράς επέκρινε επίσης τη στάση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών: Το να θέλει να αποκρύψει από τη γερμανική κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο αυτές τις πληροφορίες αποτελεί σκάνδαλο. Η «μυστική διπλωματία» του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στο θέμα Ερντογάν είναι ανεύθυνη. Σε τελευταία ανάλυση αφορά τον γερμανικό λαό το αν μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την τρομοκρατία, τόνισε.

Η αριστερή πολιτικός υπεραμύνθηκε του κόμματός της έναντι των κατηγοριών της Τουρκίας ότι η γερμανική Αριστερά (Die Linke) και η ίδια προσωπικά υποστηρίζουν την τρομοκρατία με το να υποστηρίζουν το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου έκανε χτες στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μουσταφά Γιενέρογλου. Η Ντάγκντελεν χαρακτήρισε χονδροειδή ψέματα τις κατηγορίες του Τούρκου βουλευτή. Υπάρχει μια σαφής στρατηγική στην Τουρκία όλοι οι αντιπολιτευόμενοι να θεωρούνται τρομοκράτες. Τώρα γίνεται αυτό και με Γερμανούς βουλευτές και πρόκειται για τυπική συμπεριφορά του Ερντογάν, όπως τόνισε.