Ένας 17χρονος Ιρανός που είχε σκοτώσει ένα γνωστό αθλητή εκτελέστηκε σήμερα δι’ απαγχονισμού στην πόλη Καράτζ, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Fars.

Ο Ρουχολά Νταντασί, ένας αθλητής γνωστός για τη δύναμή του και τις λαϊκές επιδείξεις που έκανε στο Ιράν, δολοφονήθηκε στις 17 Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας διένεξης με αφορμή ένα τροχαίο ατύχημα.

Ο ανήλικος δράστης, Αλιρεζά Μολά Σολτανί, δήλωσε ότι πανικοβλήθηκε και ενήργησε σε νόμιμη άμυνα επειδή ο αθλητής του επιτέθηκε.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την Τρίτη από τις ιρανικές αρχές να μην εκτελέσουν τον έφηβο, υπενθυμίζοντας ότι οι εκτελέσεις ανηλίκων «απαγορεύονται αυστηρά από τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει το Ιράν».

Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Αλί Ρεζβανμανές, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες της ανθρωπιστικής οργάνωσης δηλώνοντας ότι το θρησκευτικό κριτήριο με βάση το οποίο υπολογίζεται η ηλικία είναι το σεληνιακό (σ.σ. ισλαμικό) ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο ο Σολτανί είχε φτάσει την ηλικία των 18 ετών. Το ισλαμικό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται στις αραβικές χώρες έχει 354 ημέρες, αντί για 365 ημέρες του ηλιακού ημερολογίου.