Έλλειψη 700.000 τόνων τροφίμων παρατηρείται στη Βόρεια Κορέα, θέτοντας σε κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού σχεδόν έξι εκατ. ανθρώπους, πολλοί εξ αυτών είναι παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

«Τουλάχιστον έξι εκατ. ευάλωτοι άνθρωποι αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με την έλλειψη τροφίμων, αν τα σημερινά προβλήματα διατροφικής ανασφάλειας συνεχιστούν», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO, ο Χιτογιούκι Κονούμα, στη Μπανγκόκ, έπειτα από την αποστολή του στη Βόρεια Κορέα, ύστερα από πρόσκληση των αρχών.

Οι δωρεές, η εγχώρια παραγωγή και οι αγορές διατροφικών προϊόντων από το βορειοκορεατικό καθεστώς μειώθηκαν ταυτόχρονα φέτος, τόνισε ο Κονούμα.

Η παρούσα επισιτιστική κρίση στη Βόρεια Κορέα έχει ενταθεί σε σχέση με το 2010, όταν η χώρα είχε έλλειψη 600.000 τόνων βασικών ειδών διατροφής (ρύζι, καλαμπόκι και πατάτες) αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μειώσει την ποσότητα στα συσσίτια από 570 γραμμάρια σε 370 γραμμάρια ανά άτομο ημερησίως, ποσότητα μισή από την απαιτούμενη σε ημερήσια βάση.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εξέδωσε το Μάιο κατεπείγουσα έκκληση για τη χορήγηση 310.000 τόνων επισιτιστικής βοήθειας, με τους δωρητές να δεσμεύονται για την αποστολή 170.000 τόνων. Τελικά μόλις 30.000 τόνοι παραδόθηκαν στη φτωχή χώρα.

Η έλλειψη τροφίμων έχει προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό, πρόβλημα που είναι κυρίως έντονο στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ακόμη και πριν από αυτή την ιδιαίτερα σκληρή χρονιά, το ένα τρίτο όλων των νηπίων κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονταν ή δεν αναπτύσσονταν φυσιολογικά», δήλωσε ο Μάρκους Πρίορ, ο εκπρόσωπος του FAO.

Τον Αύγουστο λόγω της έλλειψης αποθεμάτων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προώθησε τρόφιμα μόλις στο 1% των παιδιών που χρήζουν άμεσης ανάγκης επισιτιστικής βοήθειας. Έκτοτε αύξησε τη βοήθειά του λόγω της άφιξης φορτίων με τρόφιμα, παρότι οι δεσμεύσεις του δεν τηρήθηκαν για μια επιχείρηση εκτάκτου ανάγκης ύψους 209 εκατ. δολαρίων.

«Η επιχείρησή μας επί του παρόντος χρηματοδοτείται μόνο με 30%», είπε ο Πρίορ. Στους μεγάλους δωρητές περιλαμβάνονται η Ε.Ε., η Ρωσία και η Νότια Αφρική.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναγνωρίζει ότι η πείνα στη Σομαλία έθεσε σε δεύτερη μοίρα την κρίση στη Βόρεια Κορέα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη στιγμή αυτή το Κέρας της Αφρικής είναι η προτεραιότητα των δωρητών», υπογράμμισε ο Πρίορ.

Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα τελευταία κομμουνιστικά καθεστώτα στον κόσμο. Μπορεί να παράγει μόνο 4,3 εκατ. τόνους τροφίμων ετησίως, ενώ η ζήτηση στη χώρα ανέρχεται σε 5,5 εκατ. τόνους.

Η κυβέρνηση προτίθετο να αγοράσει τουλάχιστον 300.000 τόνους καλαμποκιού από την Κίνα και την Ινδία φέτος, αλλά ο διπλασιασμός στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως την ανάγκασε να μειώσει τις εισαγωγές σε μόλις 180.000 τόνους.

Αν δεν αυξηθούν οι δωρεές, ο FAO προβλέπει ότι η χώρα θα πληγεί από έλλειψη 650.000 έως 700.000 τόνων τροφίμων το 2011.

«Και αν η κατάσταση συνεχιστεί, φοβούμαστε ότι του χρόνου, θα υπάρξει μια σοβαρότερη κρίση», είπε ο Κονούμα.

Ο FAO εγκαινίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων στη Βόρεια Κορέα, αλλά για να φανούν τα αποτελέσματα θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια.