Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 78 τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη παγιδευμένου οχήματος που σημειώθηκε στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

Ένα ημιφορτηγό που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά ανατινάχτηκε κοντά σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς, σε μια πολυσύχναστη αγορά, σε ώρα αιχμής για την περιοχή. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το πρακτορείο Amaq, που πρόσκεται στο Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε ότι ένας καμικάζι βομβιστής έβαλε στο στόχαστρό του σιίτες μαχητές. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το ΙΚ ανέφερε ότι ένας καμικάζι, ο Αμπού Σουλεϊμάν Αλ Ανσάρι ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Σαντρ Σίτι.

Πολλά από τα θύματα ήταν νεαρές γυναίκες που ετοιμάζονταν για τον γάμο τους, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. Τα πτώματα δύο ανδρών, που πιθανολογείται ότι ήταν γαμπροί, βρέθηκαν σε γειτονικό κουρείο. Περούκες, παπούτσια και παιδικά παιχνίδια είχαν σκορπιστεί σε όλη τη γύρω περιοχή. Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν από την έκρηξη και τα συντρίμμια τους εκτοξεύθηκαν σε μεγάλη απόσταση.

Αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, καπνός έβγαινε ακόμη από πολλά καταστήματα ενώ με μπουλντόζες τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να απομακρύνουν το καμένο κουφάρι του ημιφορτηγού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Η τζιχαντιστική σουνιτική οργάνωση, που θεωρεί τους σιίτες «αποστάτες”, είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Σαντρ Σίτι, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι. Την Πρωτομαγιά, το ΙΚ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι.