Η ορκωμοσία του ηγέτη των ανταρτών του Νότιου Σουδάν Ρικ Μάκαρ ως αντιπροέδρου της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015 για να τερματισθούν δύο χρόνια καταστροφικού εμφύλιου πολέμου.

Η ορκωμοσία έγινε μερικές ώρες αφού ο Μάκαρ επέστρεψε στην πρωτεύουσα Τζούμπα, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η σύγκρουση πριν από περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο Μάκαρ ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου βάσει των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από οκτώ μήνες και η εφαρμογή της οποίας έχει καθυστερήσει επανειλημμένα λόγω των διενέξεων ανάμεσα στον Μάκαρ και την κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιρ.

“Τώρα που έγινε η ορκωμοσία του δρος Ρικ ως αντιπροέδρου, θα προχωρήσουμε αμέσως με την εγκαθίδρυση της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας”, δήλωσε ο Κιρ μετά την ορκωμοσία του Μάκαρ στο προεδρικό γραφείο. “Σας ζητώ να ενωθείτε μαζί μου και με τον αδελφό μου Ρικ Μάκαρ στην ειρήνη και τη συμφιλίωση”.

Η επιστροφή του Μάκαρ ήταν ένα κρίσιμης σημασίας κομμάτι της ειρηνευτικής συμφωνίας – η παύση του Μάκαρ από τον Κίιρ ως υπαρχηγού του τον Δεκέμβριο του 2013 είχε πυροδοτήσει τον διετή πόλεμο κατά τον οποίο χιλιάδες σκοτώθηκαν και εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν στη νεώτερη χώρα του κόσμου.

Ωστόσο η άφιξή του αναβαλλόταν διαρκώς μετά την υπογραφή της συμφωνίας τον Αύγουστο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε ξανά, μέχρι που διεθνείς μεσολαβητές επενέβησαν για να βάλουν ένα τέλος στη διένεξη για το πόσους πολλούς στρατιώτες και ποια όπλα θα έπρεπε να επιτραπεί στον Μάκαρ να φέρει μαζί του.

“Είμαι ευχαριστημένος με την υποδοχή που είδα στο αεροδρόμιο. Ελπίζω ότι με την άφιξή μου θα τελειώσουμε με τα εμπόδια και θα προχωρήσουμε στο σχηματισμό της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Μάκαρ σε δημοσιογράφους όταν έφθασε.

“Υπάρχουν προκλήσεις που είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε. Η πρώτη πρόκληση είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης της ασφάλειας της χώρας. Η δεύτερη είναι η πρόκληση της σταθεροποίησης της οικονομίας”.

Η σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν χώρισε τη χώρα, που είχε ιδρυθεί πριν από πέντε χρόνια, κατά μήκος εθνοτικών γραμμών, στρέφοντας τους Ντίνκας του Κιρ, που αποτελούν την πλειονότητα, εναντίον των Νούερ του Μάκαρ. Οι συγκρούσεις ήταν τόσο βίαιες ώστε ο ΟΗΕ άρχισε έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.