Οι λίβυοι εξεγερμένοι ελπίζουν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα ξεκινήσουν ξανά μέσα σε δύο εβδομάδες και θα φτάσουν στον πλήρη όγκο τους σε περίπου ένα χρόνο, δήλωσε ο Άλι Ταρχούνι, ο αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τα οικονομικά και πετρελαϊκά ζητήματα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Η αρχική εκτίμηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης (NOC) είναι ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500.000 μέχρι 600.000 βαρέλια μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες. Και μετά να τα αυξήσουμε στο κανονικό, το οποίο είναι περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια. Η προσδοκία μου είναι ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε περίπου ένα έτος» δήλωσε ο Ταρχούνι.

«Η κατάσταση των πετρελαιοπηγών είναι πολύ καλύτερη από όσο αναμενόταν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμβόλαια της Λιβύης με τις πετρελαϊκές εταιρείες.

«Έχουμε συμβόλαια με τις περισσότερες κορυφαίες εταιρείες. Τις Wintershall , Shell, Repsol, Eni. Δεν έχουμε υπογράψει νέα συμβόλαια» ανέφερε ακόμη ο αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το ποιος θα διοικεί την πετρελαϊκή βιομηχανία μέχρι τις εκλογές, ο Ταρχούνι δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι υπεύθυνος μέχρι να χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος.