Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, σε ένα νέο βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη δράση της, πάντα υπό τις εντολές του Αμπουμπακάρ Σεκάου, μία εβδομάδα αφότου ο ηγέτης της εμφανίστηκε φανερά εξασθενημένος σε ένα άλλο βίντεο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να καταθέσει τα όπλα.

Στο πρώτο βίντεο, που ήταν κακής ποιότητας και αναρτήθηκε στο YouTube στις 24 Μαρτίου, ο Σεκάου φαινόταν αδυνατισμένος και μιλούσε σχετικά αργά, χωρίς τον κυνισμό που τον χαρακτήριζε συνήθως. Μεταξύ άλλων είπε ότι για αυτόν «ήρθε το τέλος».

Το νέο βίντεο, που αναρτήθηκε επίσης στο YouTube αλλά είναι άγνωστο το πού και πότε γυρίστηκε, είναι καλύτερης ποιότητας. «Θα συνεχίσουμε τη δράση μας υπό τις εντολές του εκπροσώπου του δυτικοαφρικανικού κλάδου (του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους), του σεΐχη Αμπουμπακάρ Σεκάου», δηλώνει ένας άνδρας που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με μια μαύρη μαντίλα και περιστοιχίζεται από οκτώ ενόπλους με στρατιωτική περιβολή. Στο φόντο διακρίνονται οχήματα παντός εδάφους ενώ η περιοχή μοιάζει με έρημο.

Στο βίντεο γίνεται πολλές φορές αναφορά στο «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους -την οργάνωση στην οποία έχει ορκιστεί πίστη η Μπόκο Χαράμ- καθώς επίσης και στον ηγέτη του, τον Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, δεν καταθέτουμε τα όπλα», συνεχίζει ο μασκοφόρος άνδρας μιλώντας στα χάουσα, μια γλώσσα που μιλιέται κυρίως στη βόρεια Νιγηρία. Το βίντεο, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, έχει υποτίτλους στα αραβικά.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Σεκάου κρύβεται στο δάσος της Σαμπίσα, ένα από τα ιστορικά προπύργια της Μπόκο Χαράμ, στην Πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία. Ο στρατός έχει ανακοινώσει πολλές φορές μέχρι σήμερα τον θάνατό του κάνοντας λόγο και για πολλούς «σωσίες» του.

Ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν τη γνησιότητα του πρώτου βίντεο επισημαίνοντας κυρίως ότι λόγω της θολής εικόνας δεν διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του Σεκάου.

Στο νέο βίντεο γίνεται μεν αναφορά στον Σεκάου αλλά ο ίδιος δεν εμφανίζεται καθόλου. Για τον Ράιαν Κάμινγκς, έναν ειδικό σε θέματα ασφάλειας στην Αφρική, η απουσία του ηγέτη από τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα είναι σήμα κατατεθέν του Ισλαμικού Κράτους και των οργανώσεων που συνδέονται μαζί του. Ο Κάμινγκς σημείωσε πάντως ότι, έναν χρόνο μετά τη δήλωση υποταγής της Μπόκο Χαράμ στο ΙΚ, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι οι δύο οργανώσεις συνεργάζονται στις επιχειρήσεις της πρώτης.

Πέρσι, οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας, με την υποστήριξη του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν, εξαπέλυσαν μια επίθεση και ανακατέλαβαν τα περισσότερα χωριά και τις πόλεις που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ. Έκτοτε, η οργάνωση δυσκολεύεται να ανεφοδιαστεί και ορισμένοι λιμοκτονούντες μαχητές της παραδόθηκαν στις αρχές. Όμως οι επιθέσεις αυτοκτονίας, που δεν απαιτούν σημαντική επιμελητειακή υποστήριξη για να γίνουν, συνεχίζονται ακόμη.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2009, όταν η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε τις επιθέσεις της στη βόρεια Νιγηρία μετά την εκτέλεση του ιστορικού ηγέτη της, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, από τις δυνάμεις ασφαλείας.