Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επισήμανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα για να υποδεχτεί πρόσφυγες, ούτε όμως θα χτίσει τείχη.

«Η Αλβανία είναι μία μικρή χώρα, αλλά ποτέ δεν απέφυγε τις ευθύνες της απέναντι στους εταίρους της. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, αλλά εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου. Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση, δεν είναι μια πρόκληση της Ελλάδας ή της Ιταλίας, ακόμη λιγότερο της Αλβανίας» δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Εν τω μεταξύ ο αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι ταξίδεψε χθες το απόγευμα για την Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του ιταλού ομολόγου του, για να συζητήσουν γύρω από ένα κοινό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που μεταναστευτικές ροές κατευθυνθούν από Ελλάδα στην Αλβανία και καταλήξουν στην Ιταλία.