Έχετε φτιάξει το βιογραφικό, έχετε αγοράσει ένα αξιόλογο κοστούμι, έχετε μια ευπρεπή εμφάνιση και ετοιμάζεστε να χτυπήσετε την πόρτα του (μελλοντικού) σας αφεντικού. Αφού καθίσετε απέναντί του, η αγωνία και το στρες σας κυριεύουν κάτι που μάλλον φαίνεται από τις παλάμες σας που έχουν αρχίσει να έχουν έντονη εφίδρωση.

Φτάσαμε στο κατάλληλο σημείο. Τα χέρια. Τι κάνουμε άραγε με αυτά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για δουλειά;

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Crazy good interviewing» του John Molidor, ορίστε τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει»:

Πρέπει: Το να δείχνετε τις παλάμες σας, αυτό δείχνει ειλικρίνεια, τιμιότητα, πίστη και αλήθεια.

Αν τα έχετε ενωμένες τις άκρες των δαχτύλων σας, μια αρκετά δημοφιλή χειρονομία που επιλέγουν πολιτικοί, παρουσιαστές και χρηματιστές-ναι, αυτή που κάνει συχνά η Άνγκελα Μέρκελ-, τότε μοιάζει να έχετε αυτοπεποίθηση

Δεν πρέπει: Μη κρύβετε τις παλάμες πάνω στο γραφείο και μη κρύβετε γενικά τα χέρια σας. Δείχνει ότι έχετε κάτι να κρύψετε, ότι θέλετε να διεκδικήσετε τον έλεγχο της κατάστασης. Μη τα βάλετε στις τσέπες ή πάνω στα πόδια σας.

Οι νευρικές κινήσεις ή αν χτυπάτε τα ακροδάχτυλα στο γραφείο, τότε φαίνεται ότι έχετε ανυπομονησία και είναι αντιαισθητικό.

Τα σταυρωμένα χέρια, δείχνει ότι βρίσκεστε σε άμυνα και έχετε ανασφάλεια.

Μη κουνάτε διαρκώς τα χέρια σας, συνέντευξη είναι δε δίνετε παράσταση. Κάντε χειρονομίες για να ενισχύσετε κάτι που λέτε αλλά μη το παρακάνετε.

hands2